Бизнес доверието в Германия изненадващо се е повишило от две и половина годишния си минимум през ноември, което се приема от пазарните участници като признак за възстановяване на водещата европейска икономика.

Индексът на института Ifo за бизнес климата в страната, на база изследване сред 7 00 изпълнителни мениджъри на немски компании, се е повишил до 101.4 пункта, в сравнение със 100 през октомври.

Резултатът се оказа по-добър от средните очаквания на пазара, който прогнозираше стойност на показателя от 99.5 пункта.

Повишение от най-ниската си стойност от над три години насам отбелязва бизнес доверието и във втората най-голяма европейска икономика – френската.

Ръстът на немската икономика се забави с по-малко от средните очаквания на икономистите през третото тримесечие, дори и на фона на рецесията, в която изпадна еврозоната, основен търговски партньор на страната.

И докато компаниите стават по-внимателни в очакванията си, предвид на признаците за свиване на икономиката през тримесечието, забавянето може да е временно.

„Това определено е положителна изненада, но не означава, че немските компании очакват бум в момента“, коментира Карстен Брзески, икономист в ING Group в Брюксел, цитиран от Bloomberg. “По-скоро немските компании не искат да се присъединят към хора, който постояно предрича крайно негативни сценарий“, допълва още той.

Индексът относно бъдещите очаквания също се е повишил до 95.2 пункта, в сравнение с 93.2 пункта през октомври. Показателят за текущите условия е нараснал до 108.1, в сравнение със 1-7.2 пункта преди това.

Днес бе потвърдено, че немската икономика е забавила ръста си от 0.3% през второто тримесечие до 0.2% през третото. Износът, потребителските разходи и строителството са били основен двигател на повишението.

Еврото регистрира известно повишение след данните, като се търгува при нива от около 1.2900 в опитите си трайно да се настани на това ниво.