Валутните пазари дават сигнали, че Фед може да не спази обещанието си за напомпване на рекордни суми за стимулиране на щатската икономика до 2015 г., според инвестиционната банка Citigroup.

Доларовият индекс се повиши с 2.2%, откакто Фед обяви на 13 септември, че ще държи нивото на лихвите при рекордно ниски нива до средата на 2015 г. и ще купува обратно държавни облигации на стойност 40 млрд. долара.

Високодоходните валути, като чешката крона и полската злота, които преди се облагодетелстваха от подобни действия, бележат поевтиняване, което навежда инвестиционната банка на тези мисли.

И докато Фед обяви, че ще продължи с тези си стимули, дори след данни, сочещи подобряване на водещата световна икономика, валутните пазари индикират, че подобрение на щатската заетост, пазара на труда и потребителското доверие могат да доведат до промяна на политиката по-скоро от заявеното.

Доларът ще поскъпне спрямо еврото и йената през следващата година, според средните прогнози на анализаторите, дали своите очаквания за финансовото издание Bloomberg.

“Дали пазарът наистина вярва, че Фед през 2015 г. ще се съобразява с казаното от Фед през 2012 г.?“ коментира Стивън Инглъндър, анализатор в Citigroup. “Отговорът, разбира се, е не“, отговаря си още той.

Според Citigroup, доларът ще поскъпне до 1.22 спрямо еврото през следващата година, на фона на нивата му от 1.2770 рано тази сутрин. Спрямо йената специалистите от финансовата институция очакват щатската валута да се задържи стабилно на нива от 79 йени през следващата година.

За сравнение, рано тази сутрин доларът се търгува при нива от 81.10, след като вчера се повиши до най-високата си стойност от над шест месеца насам.

Средните очаквания на специалистите за долара са да поскъпне до 1.25 спрямо еврото и 83 спрямо йената.

Силата на щатската икономика взема превес над опасенията, че Фед ще повиши предлагането на долари, след като вече инжектира 2.3 трлн. долара в икономиката, изкупувайки държавни облигации.

От МВФ очакват ръст на водещата световна икономика от 2.1% през следващата година, в сравнение с очаквания ръст от 1.5% за всички развити икономики.