Еврото продължи със загубите си спрямо останалите основни валути преди изнасянето на данни днес, които могат да потвърдят продължаващото негативно въздействие върху европейските икономики на дълговата криза.

Единната валута се търгува близо до едноседмичния си минимум спрямо долара, предвид на несигурността от това дали Испания ще потърси помощ от ЕС.

Очакванията са секторите на промишлеността и услугите в еврозоната да са регистрирали свиване за девети пореден месец.

В отделен доклад ще бъдат изнесени данните за бизнес доверието в Германия, което се очаква да е при близки до най-ниските му от февруари 2010 г. насам стойности.

„Най-вероятно ще видим още известно понижение за еврото в краткосрочен план“, според Имре Шпайцер, стратег в Westpac Banking Corp. „Икономическите данни най-вероятно ще наранят единната валута при липса на искана помощ от страна на Испания“, допълва още специалистът.

Еврото се търгува при нива от около 1.2985, след като вчера се понижи под ключовото 1.3000 и регистрира най-ниска стойност от 1.2952, което бе невиждана от 16 октомври насам.

Доларът се търгува без съществена промяна спрямо йената при 79.85, след като вчера се повиши моментно до 80.01, но не успя да се задържи над психологическата граница.

Без съществена промяна се търгува и еврото спрямо йената при нива от 103.73 йени, до които се понижи вчера, след като загуби 0.7% от стойността си.

Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха, след като от HSBC Holdings Plc и Markit Economics обявиха положителни предварителни данни за PMI индекса в Китай.

Временно прекратяване на забавянето на китайската икономика е положителна новина за световните пазари.

Търсенето на австралийската валута бе подкрепено и от данните за инфлацията в страната, която се е ускорила с повече от очакванията през третото тримесечие, което може да накара австралийската централна банка временно да преустанови понижението на лихвите в страната.