Йената премина моментно психологическата граница от 80 йени за долар за пръв път от три месеца насам вследствие на спекулациите, че централната банка на страната ще добави нови стимули към настоящите.

Така щатският долар регистрира осми пореден ден на повишение спрямо японската валута, което бе най-дългата серия от седем години насам. До голяма степен повишението се предопредели и от най-голямата от юни насам премия на лихвите по двугодишните щатски облигации над японските.

Доларът се повиши до най-високо ниво от 80.01 йени, но не съумя да се задържи над психологическата граница и се върна при нива от 79.80 рано тази сутрин.

Японската валута възстанови 0.2% спрямо еврото до нива от 104.21 йени за евро, на фона на 104.40 йени преди това.

Австралийският долар регистрира три поредни дни на загуби след данните за инфлация, близка до най-ниските й нива от 13 години насам. Това повиши спекулациите на пазара за ново понижение на лихвите в страната.

Единната валута регистрира известни загуби и спрямо щатския долар, понижавайки се с 0.1% до 1.3052, след като добави 0.3% вчера. Търсенето на евра бе ограничено от очакванията данните за потребителското доверие в еврозоната да посочат запазването му при нива, близки до най-ниските от над три години насам.

През следващата седмица се очаква японската централна банка да оповести ревизираните си прогнози за икономиката през тази и следващата фискална години, както и първите си прогнози за ръст през 2014 г.

Преди срещата правителствен доклад ще посочи на 26 октомври каква е инфлацията в страната. Средните очаквания на анализаторите са за понижение в основния индекс на потребителските цени за пети пореден месец.

Това е далеч под целта на правителството за инфлация от 1% годишно.

“Йената се продаваше през изминалата седмица вследствие на спекулациите, че централната банка ще добави нови стимули“, според Нориаки Мурао, управляващ директор на Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg. “Би имало смисъл от подобни действия от страна на финансовата институция, ако прогнозите и перспективите за японската икономика бъдат ревизирани в негативна посока“, допълва още специалистът.

Изнесени вчера данни посочиха спад на износа на Япония с 10.3% през септември, което бе най-голямото понижение от май миналата година. Водещите световни банки, като JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley и Citigroup Inc., очакват икономиката на страната да се свие през третото и четвъртото тримесечие на настоящата година.

През изминалата седмица йената загуби 1.1% от стойността си, като бе най-понижаващата се валута сред 10-те основни. Еврото и доларът поскъпнаха с 0.2%.