Еврото се търгува на 0.3% от двумесечното си дъно преди европейските финансови министри да се срещнат днес относно отпускането на нов транш на Гърция.

Единната валута се запази при ниски нива спрямо йената, следвайки най-голямото си седмично понижение от четири месеца насам. Това се случи дори и след като гръцкият премиер получи мажоритарна подкрепа от парламента на страната относно мерките по съкращения на бюджетните разходи.

Йената поевтиня спрямо повечето основни валути след данни за свиване на японската икономика през третото тримесечие с най-ускорени темпове от земетресенията през изминалата година.

“Срещата на европейските министри днес най-вероятно ще даде резултат от още закъснения за помощта за Гърция“, според Майк Джоунс, валутен стратег в Bank of New Zealand, цитиран от Bloomberg. “Евентуално продължаващи несигурност и закъснения на тази помощ могат да доведат до по-нататъшен низходящ натиск за еврото“, допълва още специалистът.

Еврото се търгува при нива от около 1.2730 спрямо долара рано тази сутрин, в сравнение с нивото си на затваряне от 1.2714.

Единната валута се търгува при нива от 101.17 спрямо японската, след като през изминалата седмица загуби 2.1% от стойността си, или най-голямото понижение от юли насам. Без съществена промяна се търгува доларът спрямо йената при нива около 79.50 йени.

„Инвеститорите могат да купуват евра при новина за отпускане на помощта за Гърция“, според Кумико Гервиез, анализатор в Gaitame.com Research Institute Ltd. “Това не означава задължително обаче, че ще мине гладко решението за това“, допълва още специалистът.

Търговците на фючърси повишиха залозите си за трета поредна седмица, че еврото ще регистрира седмично понижение спрямо долара.

Нетните къси контракти са се повишили до 67 141 към 6 ноември на фона на 58 204 седмица по-рано.

БВП на Япония се е свило с 3.5% на годишна база за трите месеца до септември след ревизирания ръст от 0.3% през предходното тримесечие. Средните очаквания на анализаторите бяха за свиване с 3.4%.

През настоящото тримесечие третата най-голяма икономика се очаква да се свие с 0.4% според средните очаквания на анализаторите. Това би било третата техническа рецесия от 2008 г. насам.

Йената е поевтиняла с 4.9% през тази година и е най-зле представящата се валута сред 10-те основни. За същия период от време доларът е загубил 1.4% от стойността си, докато еврото е поевтиняло с 3.3%.

Австралийският долар се повиши след по-добри данни от очакванията за търговския излишък на Китай. Подобрение е регистрирано и в отпуснатите ипотечни кредити, които през септември са се повишили с 0.9% на месечна база.