Доларът и йената се запазиха силни спрямо повечето основни валути, като инвеститорите бягаха от рисковите активи, след като щатският президент Барак Обама бе преизбран.

Вчера бе изключително негативен ден за щатските индекси, като основните сред тях регистрираха загуби над 2% и повлякоха и азиатските пазари след себе си.

Еврото се търгува близо до най-ниската си стойност от два месеца насам преди днешната среща на Европейската централна банка. Лидерът на финансовата институция – Марио Драги, обяви вчера, че европейската дългова криза засяга германската икономика.

Единната валута отбеляза най-ниска стойност от 1.2740 рано тази сутрин, което е най-ниското ниво от 7 септември, като се търгува при нива малко над 1.2750.

Зелените пари поевтиняха с 0.1% спрямо японската йената до 79.90 йени, след като загубиха 0.4% от стойността си вчера. Еврото поевтиня с 0.3% спрямо йената до 101.90 йени.

„Фокусът на пазара с наближаването на края на годината е насочен към фискалната пропаст“, коментира Нориаки Мурао, управляващ директор в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите се насочват към сигурни валути“, допълва специалистът.

Доларовият индекс, следящ представянето на долара спрямо шест от основните валути, се повиши с 0.1% до 80.841. Вчера индексът достигна ниво от 80.924, което е най-високото от 7 септември.

„Това, което виждаме, е следизборен ръст на щатската валута“, коментира Кхон Гоо, валутен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. “Фискалната пропаст ще е причинител на сериозни проблеми в краткосрочен план“, допълва специалистът.

Търсенето на евро бе ограничено преди срещата на ЕЦБ днес, която може да е поредно доказателство, че дълговата криза сериозно яде европейския ръст.

Всички специалисти прогнозират, че банката ще запази нивата на лихвите без промяна при 0.75% на годишна база.

Пазарът очаква германския износ да се е понижил с 1.5% през септември на месечна база, вследствие на трудностите изпитвани от страните членки на ЕС.

Слабостта на еврото не се промени дори след като гръцкият министър-председател е подсигурил одобрение за провеждане на изискваните непопулярни мерки за отпускане на по-нататъшната спасителна помощ за страната. Одобрението е било получено след 153 гласа „за“ в 300-местния парламент на страната.

„Гръцкото одобрение на мерките не бе достатъчно, за да промени курса на еврото“ според Кенго Сузуки, стратег в Mizuho Financial Group Inc., цитиран от Bloomberg. “Все още е налице несигурност, свързана с Гърция, относно осигуряване на следващия транш“, допълва той.