Еврото докосна едномесечния си минимум спрямо долара, поради опасенията, че Гърция няма да успее да набави необходимите й фондове, рискувайки бъдещето си в еврозоната.

Еврото поевтиня спрямо повечето от 16-те основни валути, на фона на трудностите на Гърция при договарянето на помощта със своите коалиционни партньори, чието одобрение, ще бъде гласувано през тази седмица.

Йената се търгува близо до най-ниските си стойности от април спрямо долара, след като търговците на фючърси повишиха залозите си за поевтиняване на японските пари до нова най-ниска стойност от шест месеца насам.

„Пазарът продължава да губи доверие и увереност в Гърция относно получаването на допълнителни средства, защото управляващата коалиция в страната все повече и повече не се съобразява с изискванията към нея“, според Имре Шпайцер, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Вече сме виждали поевтиняване на еврото и като че ли изглежда, че то отново ще се повтори“, допълва още анализаторът.

Еврото достигна ниво от 1.2815, което беше най-ниското му от 1 октомври насам, но впоследствие възстанови част от изгубеното и се търгува при нива от около 1.2830 спрямо долара. Единната валута се понижи с 0.1% до 103.13 йени, след понижението си от 0.5% на 2 ноември.

Доларът се търгува без съществена промяна спрямо йената при нива от 80.40 йени за долар. Зелените пари могат да продължат поскъпването си спрямо японската валута след пробива на ключови нива на съпротива, според технически анализатори от Brown Brothers Harriman & Co.

Ако доларът се повиши трайно над 80.65, според тях, поскъпването му може да продължи първоначално към 81.50, според Марк Чандлър от финансовата институция. Щатската валута има силна подкрепа в диапазона 80-80.15, допълва още специалистът в писмо към клиентите.

В САЩ заетостта и безработицата са основни теми преди изборите утре. По-добрите от очакваните данни, изнесени в края на миналата седмица, подкрепиха сериозно щатската валута и се очаква да натежат в полза на Обама и настоящата администрация.

Несигурността относно изборите в САЩ подкрепят долара, според пазарни наблюдатели.

Доларовият индекс следящ представянето на щатската валута спрямо шест от основните валути, се повиши до 80.654, което е най-високото му ниво от 7 септември насам.

Австралийският долар поскъпна, след като изнесени правителствени данни посочиха подобрение на икономиката на страната, преди срещата на централната банка на страната утре.

Продажбите на дребно в Австралия са се повишили с 0.5% на месечна база през септември, което превиши средните очаквания на анализаторите. Търговският дефицит е бил 1.46 млрд. австралийски долара, на фона на 1.88 млрд. долара през август.