Щатските борси ще бъдат затворени днес във връзка с връхлитащата североизточните брегове буря Санди, а европейските бележат сериозно понижение тази сутрин.

Индексът, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании, се понижи с близо 1% в ранния следобед.

Сред най-сериозните губещи бе италианският индекс, загубил близо 1.3% от стойността си. Това стана, след като лихвите по двугодишните облигации в страната добавиха седем базисни пункта и се насочиха към най-дългото си повишение от май насам.

Испанските дългови ценни книжа също поевтиняха, което доведе до повишението на лихвите по тях с пет базисни пункта - до 5.64%.

Еврото продължава със загубите си спрямо долара и се търгува на нива малко над 1.2900, след като вече няколко пъти тази сутрин се понижи под психологическото ниво.

„Бурята, в зависимост от това колко е силна, може да доведе до спад на пазарите“, коментира Стив Голдман, управляващ директор в Kapstream Capital, цитиран от Bloomberg. “Налице са сериозни низходящи рискове, ако тази буря се окаже една от най-големите в щатската история, както се прогнозира да бъде“, допълва още специалистът.

Акциите на UBS AG поскъпнаха с 5%, след като най-голямата швейцарска банка обяви, че ще съкрати 10 000 работни места, на фона на понижението в търгуваните на борсите обеми.

Книжата на ТhyssenKrupp AG поевтиняха с 3.6%, или най-много от месец насам, след като най-голямата стоманодобивна немска компания обяви, че ще поиска от компаниите, дали оферти за американския й бизнес, да обмислят предложенията си, предвид на твърде ниските стойности, според запознати.

Междувременно, несигурността на световните финансови пазари инициира поскъпване на йената в търсене на сигурност от страна на инвеститорите и тя се повиши спрямо 14 от 16-те основни валути.