Валутният пазар, на който се търгуват обороти от близо 4 трлн. долара на ден, започва да губи увереност в способността на централните банки да стимулират изпадналите в затруднение световни икономики.

Индексът JPMorgan G7 Volatility Index, който следи волатилността на валутите и отбеляза ръст от над два пъти за периода 2007 и 2008 г., се е понижил до петгодишен минимум.

Малките изменения във валутните курсове традиционно облагодетелстват типа търговия известна като „кери-трейдинг“ (при която инвеститорите купуват валути с по-високи лихви, продавайки такива с по-ниски).

Сега обаче моментът не е такъв, като индексът на UBS AG, следящ печалбите от този вид търговия, се е понижил до най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

Индикаторът се е понижил с 4.8% от нивото си при 450.15 пункта на 9 август преди от Фед да обявят, че ще изкупят имуществени облигации на стойност 40 млрд. долара. Действието е част от усилията на резерва да стимулира забавящата се щатска икономика.

Междувременно от ЕЦБ също обявиха обратно изкупуване на дълг на затруднените от кризата европейски държави, а японската централна банка повиши размера на фонда за обратно изкупуване на облигации до 55 трлн. йени (693.4 млрд. долара).

“На този етап може да изглежда разочароващо, но чакането на е лоша стратегия“, коментира Маурицио Боабчи, валутен стратег в Pareto Investment Management Ltd., цитиран от Bloomberg. Според специалиста ще трябва да е налице сериозна волатилност в пазара, за да го изкуши да се върне обратно към активната търговия.

Спекулациите на валутните пазари намаляват вследствие на планираното понижение на потребителските разходи в САЩ заради повишаване на данъчната тежест в страната през следващата година и опасенията, че европейските правителства и лидери не са достатъчно бързи и гъвкави в решаването на дълговата криза.

Среднодневните обеми на валутните пазари са се понижили с 39% през септември, в сравнение със същия месец на миналата година, според данните на ICAP Plc. Това също наранява валутните мениджъри в усилията им за повишаване на доходността.

Индексът UBS V24 Carry Index се повиши с 4.55% през първото тримесечие на годината, което бе най-големият му ръст от 2009 г. насам, вследствие на оптимизма за набиране на скорост на икономическото възстановяване.

Той обаче приключи миналата седмица при ниво от 428.71 пункта, или понижение със 7% от най-високата му стойност за тази година, постигната на 29 февруари при ниво от 461.01 пункта.

„Ниската волатилност е компонент на пазара, който не кара участниците да се чувстват добре от известно време насам“, според Адриан МакГоуън, ръководител на звеното за валутна търговия в Barclays Plc. в Лондон, цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите не заемат големи позиции поради липса на сигурност", допълва още той.

През изминалата седмица доларът се понижи с 0.6% спрямо еврото и поскъпна с 1.1% спрямо йената заради спекулациите за нови парични стимули от страна на японската централна банка.

Стратегията за продажба на щатски долари за покупка на бразилски реали (при нива на лихвите от 7.25% на годишна база в Бразилия и рекордно ниска в САЩ, близки до нулевите нива), е донесла загуба за инвеститорите от около 3.4% през тази година.

Според прогнози на МВФ бразилската икономика се очаква да отбележи ръст от едва 1.5% през тази година, на фона на очакванията за ръст от 2.5% през юли.

Още по-големи загуби е донесла стратегията за продажба на долари за покупка на новозеландски (лихвата в Нова Зеландия е при ниво от 2.5%) в размер на 8.2% от 6 септември насам, когато ЕЦБ обяви, че ще предложи помощ на Испания.