Испания вероятно ще поиска дълго отлаганата помощ следващата седмица, за да намали лихвените проценти по държавните си облигации и да улесни заемането на средства от пазарите, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източник.

„Ситуацията се развива”, потвърди европейски дипломат информацията за предстоящото искане за финансова помощ от страна на Мадрид, предаде Фокус.

Според източника Испания може да поиска помощ от новия механизъм, който съчетава действията както на спасителния фонд за еврозоната, така и на Европейската централна банка на дълговите пазари. Очаква се тази мярка да понижи лихвените проценти на испанските облигации, които остават твърде високи..

Информациите за наближаването на такова искане доведе вчера до силно покачване на европейските фондови борси.

"Не съм сигурен, че молбата за помощ ще бъде направена още на срещата на върха на ЕС утре и вдругиден" в Брюксел, обясни европейският дипломат. Според него обаче е възможно тази среща да позволи да се изяснят условията. Дипломатът очаква най-вероятно молбата да бъде отправена идната седмица или веднага след срещата на върха.

Инвеститорите посрещнаха с одобрение и решението на международната рейтингова агенция Moody's да отложи понижението на суверенния рейтинг на Испания до категорията на спекулативните инвестиции.