Срещите на световните финансови ръководители през уикенда завършиха с по-ясна картина за това какво трябва да направят Европа, САЩ и развиващите се страни, за да предотвратят сериозно свиване на световната икономика, заяви заместник управляващият директор на Международния валутен фонд Немат Шафик пред Reuters.

През следващите шест месеца е изключително важно правителствата да се намесят, казва Шафик.

"Предизвикателството в момента е политика на прилагане на мерки", казва Шафик. "Предизвикателството е едно и също в Европа, САЩ и развиващите се страни."

Срещите на представители на МВФ и Световната банка дадоха ясен сигнал, че световния икономически растеж се забавя под тежестта на несигурността.

Тя произхожда от това колко бързо европейските лидери ще оторизират схемата за изкупуване на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и дали САЩ ще преодолее политическите различия.

В следващите 12 месеца има и много политически въпроси, чиито отговори ще определят дали поетите икономически ангажименти, за справяне с кризата ще бъдат изпълнени.

През следващата година са парламентарните избори в Германия, докато президентските избори в САЩ и случващата се веднъж на десетилетие промяна на върха в Китай са само след седмици. Изборите за Европейски парламент пък са през юни 2014 г.

Засега страните имат по-ясна представа от взаимните ограничения и отстъпките, които всяка от тях трябва да направи.

"Има консенсус по отношение на това какво е необходимо, за общото решение на проблемите в еврозоната. Какво трябва да се случи в САЩ също е ясно.

"Положението на развиващите се пазари е по-сложно, защото това, което трябва да се случи в Китай, е различно от това, което трябва да се случи в Бразилия и Индия".

През уикенда управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че задлъжнелите страни като Гърция, Испания и Португалия имат нужда от повече време, за да изпълнят изискванията за намаляване на дефицита.

Германия обаче отправи предупреждение по отношение на евентуални действия в еврозоната, които биха навредили на мерките за намаляване на дефицитите.

"Наша работа е да казваме неудобната истина, когато трябва да се казва, да предоставим данните и да дадем обективни препоръки за това какво трябва да се направи," казва Шафик.