Еврото върна голяма част от изгубеното вчера и е на крачка от преминаването на психологическата граница от 1.3000 в посока нагоре спрямо долара.

Това става, след като вчера единната валута се понижи до най-ниско ниво от 1.2920 след негативните данни, дошли от Германия.

Междувременно, доларът продължи да поскъпва спрямо йената, като рано тази сутрин се настани над психологическата граница от 80 йени и се търгува в момента при нива от 80.10 йени за един щатски долар.

Индийската централната банка обмисля намаляване на лихвите в страната за пръв път от април насам, след като правителствените усилия да се справи с бюджетен дефицит провокира поевтиняване на рупията.

Лихвите се очакват да бъдат понижени до 7.75% от 8% към момента, според 10 от 26-те анализатори, дали своите прогнози пред финансовото издание Bloomberg. Двама прогнозираха понижение на лихвите до 7.5%, а останалите смятат, че лихвите няма да бъдат променени.

Финансовият министър на страната заяви на 12 октомври, че страната се нуждае от по-евтини кредити за стимулиране на икономиката. Междувременно, нивото на инфлация в страната се е ускорило до 7.81% през септември, което е най-високото ниво сред BRIC-страните.

Налице е сериозен натиск от страна на правителството върху централната банка да понижи лихвите в страната, на който последната едва ли ще успее да устои, смятат специалисти.

Рупията е поскъпнала с 3.1% спрямо долара от 13 септември насам, понишавайки едногодишния спад на валутата от 6.9%. Повишението от 3% за последните три месеца прави индийската валута третата най-поскъпваща валута след корейския вон и малоазийския рингит.

Азиатските индекси регистрираха повишение днес за пръв път от пет дни насам, след като от Фед обявихя вчера, че ще продължат със стимулите, въпреки данните за продажбите на жилища в САЩ да са се повишили с най-много от две години насам.

Междувременно новозеландската централна банка запази нивото на лихвите без промяна при 2.5% на годишна база, след като доброто състояние на жилищния пазар засенчи слабото представяне на икономиката на страната.

Понижение на лихвите от страна на филипинската банка в подкрепа на ръста на страната очакват 14 от 21 анализатори. Банката се очаква да понижи лихвите с четвърт процентен пункт до 3.5% на годишна база.