Европейската комисия смята да блокира 7 млрд. евро от фондовете за Румъния, пише румънският вестник "Гъндул". Изданието твърди, че Брюксел ще започне предварителна процедура за спиране на средствата по оперативни програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Причина за това са финансови злоупотреби, пише вестникът.

Официалното съобщение за спирането на парите по двете програми ще бъде направено от еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан. Възможно е той да посети България и Румъния тази седмица за завършването на "Дунав мост 2".

Румънските власти вече са били уведомени за решението, твърди изданието и допълва, че по време на одита са установени нарушения и финансови злоупотреби, съобщи Нова телевизия.

Вестникът напомня, че в началото на август бяха спрени плащанията по оперативната секторна програма "Развитие на човешките ресурси".

След задействането на предварителния механизъм за блокиране на плащанията, Букурещ трябва в срок от два месеца да приложи препоръките на Европейската комисия. Ако Румъния не отстрани недостатъците, парите от фондовете ще бъдат спрени окончателно, отбелязва изданието.