Йената поскъпна спрямо всички основни валути, след като слаби корпоративните резултати на водещи щатски компании повлякоха азиатските индекси надолу и търсенето на спасителни активи са засили.

По-рано вчера японската валута поевтиня до четиримесечен минимум спрямо щатския долар, след доклад, посочил пето поредно понижение на потребителските цени в страната. Това повиши перспективите за добавяне на нови стимули от страна на японската централна банка на срещата й през следващата седмица.

Доларът се търгува при нива от 80.05 йени рано тази сутрин, след като вчера достигна ниво от 80-38 йени, или най-ниското от 25 юни насам. От началото на седмицата йената загуби 1.1%, насочвайки се към най-голямото си петдневно понижение от 17 август насам.

“Нямам увереност, че ситуацията в Европа е ОК“, коментира Марито Уеда, главен управляващ директор в FX Prime Corp., цитиран от Bloomberg. “Все още ще ставаме свидетели на покупки на йени при отвръщане от риска“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.9%, след като компании като Fanuc Corp. и China Unicom изнесоха по-слаби от очакваното резултати.

Безработицата в Испания се очаква да се е повишила до 25% за трите месеца до края на септември, в сравнение с 24.6% през второто тримесечие на годината, според средните очаквания на икономистите.

Междувременно цената на петрола продължава да се понижава. Фючърсите на суровия петрол загубиха 52 цента до ниво от 85.50 долара за барел, а тези на петрола тип брент се понижиха с 56 цента до 107.93 долара за барел.

Търгуващите със злато са най-бичи настроени от три седмици насам, след като държаните от инвеститорите позиции са се повишили до рекордни нива, предвид на спекулациите за добавяне на нови стимули от страна на централните банки по света.

От началото на годината златото поскъпна с 9.5% до 1 711 долара за унция.