Бившият трейдър на Societe Generale Жером Кервиел беше окончателно осъден в сряда на три години затвор, както и да заплати 4.9 млрд. евро обезщетение за злоупотреба с доверие, фалшифициране, както и използване на лъжи и измами при въвеждане на данни в автоматизираната система за обработка. Представете си какво трябва да му е минало през главата, когато е чул произнасянето на тази сума.

Френско издание предложи десет начина бившият трейдър да плати дълга си. Те, разбира се, са неприложими в реалността, но представляват прекрасна илюстрация на това за какви пари говорим:

- Брутната минимална работна заплата във Франция към момента възлиза на 1 424.67 евро на месец. Това прави 17 096.04 евро на година. Жером Кервиел ще трябва да работи 286 415 години, за да плати дълга си.

-Ако Жером Кервиел изведнъж се окаже футболен талант, той може да намери място в ПСЖ. Най-високата заплата там е 14 млн. евро годишно. Кервиел трябва да играе 360 години за отбора, за да плати дълга си.

-Ако Жером Кервиел се окаже талантлив актьор, замине за Холивуд и започне да печели като Аштън Кътчър, тоест по 18.5 млн. долара на година, той ще трябва да играе 265 години.

- Bugatti Veyron е най-скъпата и бърза кола в света. Струва 1.32 млн. евро. Ако стане търговец на коли, Кервиел трябва да продаде 3 712 Bugatti Veyron, за да плати дълга си, абсолютно невъзможно, предвид това за колко рядък автомобил говорим.

- Кервиел може да се пробва в лотарията. Той трябва да спечели 54 пъти джакпот от 90 млн. евро в Euro Millions и ще се освободи от дълга си.

- Rolling Stones се завърнаха на сцената и билетите се продават като топъл хляб. На черния пазар цената им достига 16 000 евро. Кервиел трябва да продаде 306 250 билета на черно, за да събере необходимите милиарди.

-Кервиел може да пробва да уреди израелско-палестинския конфликт и да получи Нобелова награда за мир и наградния фонд от 940 948 евро. Той ще трябва да уреди още 5 321 световни конфликта, за да изплати сумата.

-4.9 млрд. евро е равно на сумата за 63 537 конференции на бившия президент на Франция Никола Саркози. Той, разбира се, не е участвал в толкова.

-Един Airbus A380 струва 325 млн. долара. Кервиел трябва самостоятелно да произведе и продаде 15 такива самолети и ще плати обезщетението.

-Във вторник вечерта Apple обяви излизането на iPad Mini, който ще се продава във Франция за 339 евро. Кервиел трябва да продаде 14 454 277 iPad Mini и ще бъде освободен от всякакви дългове.