Бившият дилър от френската банка Сосиете женерал (Societe Generale) Жером Кервиел заяви, че е откривал все по-значителни спекулативни позиции по искане на своите началници в банката.

Изявлението бе направено на втория ден от процеса срещу него пред парижки съд, предаде Франс прес.

Откриването на спекулативни позиции дори не влизало в неговите задължения, но началниците му го карали да прави това, защото "така се печелели пари", посочи бившият дилър пред съдията Доминик Пот, който дълго и подробно го разпитва за дейността му.

Кервиел посочи също така, че неговият екип от осем дилъри "почти всеки ден" надхвърлял лимита от 125 милиона евро допустими от банката рискове.

"Всяка сутрин получавахме имейл, в който ни информираха за надвишаването (...), но никога нямаше упреци за прехвърлените лимити", отбеляза той.

Жером Кервиел призна също така, че е извършвал фиктивни операции, за да натъкми изкуствено позициите си. Той отново повтори, че не е измислил "техниките и системата".

Бившият дилър изтъкна, че година след година е прилагал трейдингова стратегия, която е функционирала и резултатите ставали все по-големи.

Според него е "смехотворно", че през 2005 година са го упрекнали, че е постигнал добри резултати чрез спекулативни позиции, а година по-късно са поискали от него да направи същото, защото "това било страхотно".

Трийсет и три годишният Кервиел е обвинен, че е причинил загуби за близо 5 млрд. евро на Сосиете женерал, като зад гърба на ръководството е откривал спекулативни позиции на финансовите пазари за огромни суми, достигащи близо 50 милиарда евро в началото на 2008 година, изплъзвайки се от контрола с помощта на фиктивни операции и невярно подадени данни.

През втория ден от процеса той бе оприличен на "сомнамбул на стрелбище" от един от свидетелите, 68-годишния Жан-Франсоа Льопети. "Рискът е основната суровина на брокерската зала, а рентабилно е да се поемат премерени рискове", отбеляза той пред съда.

Източник: БТА