Жером Кервиел изгуби обжалването на присъдата си от 2010 г., с която беше признат за еднолично виновен за загубата от търговия на Societe Generale SA в размер на 4.9 млрд. евро.

Съдът днес потвърди присъдата на Кервиел, който бе осъден за злоупотреба с доверието на банката, подправяне на документи и манипулации на компютърните мрежи на банката.

Тезата на Кервиел бе, че от банката са знаели, че надхвърля правомощията си и са го използвали като изкупителна жертва за загубите си на пазара на високорискови ипотеки.

Загубата на банката от 2008 г. беше една от най-големите в историята, изтривайки близо 2 години печалба преди облагане с данъци в подразделението за инвестиционно банкиране на Societe Generale.

Кервиел бе наречен “терорист” от главния изпълнителен директор на банката по това време Даниел Бутон, който отказа да се извини за изявлението.

Кервиел смени адвокатите си и преследваше агресивна апелативна стратегия. По време на обжалването неговите адвокати защитаваха тезата, че банката му е позволявала да сключва неоторизирани сделки, за да замаскира опасностите, идващи от щатския пазар на високорискови ипотеки.

Societe Generale отмъстиха с обвинения в клевета.

Обвинението отхвърли твърденията на Кервиел и помоли съдията да увеличи присъдата му на максималните пет години, в сравнение с трите години, които получи през 2010 г.