Испанската икономика се е свила за пето поредно тримесечие, което внася допълнително натиск върху министър-председателя на страната да потърси помощ от европейския спасителен фонд.

Брутният вътрешен продукт се е понижил с 0.4% за трите месеца до края на септември на тримесечна база, съвпадайки със свиването през второто тримесечие, обяви централната банка на страната днес.

Резултатът се оказа обаче по-добър от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали свиване с 0.7% през тримесечието.

На годишна база испанската икономика се очаква да отбележи свиване с 1.7%, според данните.

Негативните данни съдействаха за поевтиняването на испанските облигации, започнали с понижението си, след като европейските лидери не дискутираха помощ за Испания на срещата си миналата седмица.

„Прогресът не е определящ, като налице са още много неясноти, свързани с Испания в момента“, коментира Ибрахим Рбари, икономист в Citigroup Inc., цитиран от Bloomberg. “Има много въпроси, свързани с банковия сектор в страната и състоянието на публичните финанси, както и фундамента пред испанската икономика“, допълва още той.

Еврото загуби 0.4% от стойността си спрямо долара и атакува ключовото ниво от 1.3000. Европейските индекси загубиха масово по над 1% от стойностите си.

Допълнително негативизъм пред единната валута и европейските пазари внесоха и изнесените по-рано днес данни за потребителското доверие във Франция, понижило се до най-ниската си от три години насам стойност.