Канадският долар се понижи спрямо щатския за пръв път от три дни насам, след като глобалният апетит към риск спадна. Канадската валута заличи повишението си от по-рано през деня вчера, произтекло от понижението в цените на акциите по световните борси и поевтиняването на петрола.

Очаква се докладът относно началното жилищно строителство в Канада да регистрира забавяне през декември, което да е индикатор за охлаждането му.

„Вчера налице бе моментен интерес към поемането на риск от страна на инвеститорите, което предопредели търсенето на канадски долари, но впоследствие този интерес изчезна“, коментира за Bloomberg Шон Озбърн, главен валутен стратег в Dominion Bank.

„Апетитът към риск и представянето на фондовите борси са с най-висока корелация за канадския долар“, допълва още специалистът.

Канадецът поевтиня с 0.1% до 98.67 цента за един щатски долар, след като се повишаваше с 0.2% за деня.

Цената на суровия петрол се понижи минимално с 0.1% до 93.12 долара за барел, докато широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 Index загуби 0.3% от стойността си.

Неуспешните опити на канадския долар да поскъпне отвъд съпротивата при 98.26 ограничава дългосрочния му възходящ тренд спрямо зелените пари. Ако тази съпротива бъде преодоляна, то най-вероятно канадската валута ще поскъпне към 97.66 първоначално, а по-нататък и към 96.92, според Джордж Дейвис от Royal Bank of Canada, визиращ технически анализ.

За последната една година канадската валута е поскъпнала с 1% спрямо кошница от деветте основни валути. За същия период зелените пари са поевтинели с 3%.

Йената прекъсна възходящия си тренд и се понижи спрямо всички основни валути вчера. Очакванията на пазара са, че данни за дефицита по текущата сметка през ноември ще принуди японската централна банка да се огъне под натиска на правителството и да прибегне до по-нататъшни стимули.

„Трендът на понижение на йената все още не се е променил“, според Йошико Такаясу от National Australia Bank Ltd. „Налице е добър шанс за по-нататъшно поевтиняване на йената в очакване на оповестяване на икономическата програма на правителството, както и предстоящата среща на японската централна банка“, допълва още специалистът.

Междувременно еврото продължава да се бори с това да се задържи над ключовото ниво от 1.3100, което е необходимо условие, за да продължи поскъпването си и да атакува върха си от над 1.3300. Понижение и връщане на търговията му под 1.3000 би означавало възстановяване на низходящия тренд и по-нататъшни загуби пред единната валута.