Глоба от 1.5 млрд. швейцарски франка (1.63 млрд. долара) грози швейцарската банка UBS във връзка с обвиненията за манипулиране на лихвения курс Libor, информира Reuters, позовавайки се на Tages-Anzeiger.

Позовавайки се на неназовани източници ежедневникът твърди, че 36 трейдъри в цял свят са манипулирали курса Libor за йената в периода 2005-2010 г. От UBS засега отказват коментар.

Хора запознати със скандала са споделили пред Reuters, че UBS може да постигне споразумение на стойност над 1 млрд. франка и да признае за престъпленията в японското й подразделение, където един от трейдърите на банката е манипулирал курса Libor за йената и контрактите евро/йена.

Между 25 и 30 души са напуснали UBS заради скандала, според същите източници. Швейцарската банка се надяваше за по-леки санкции от страна на регулаторните орхани като оказваше съдействие в разследванията и е изненадана от размера на очакваното сума за споразумение, според тях.

Споразумение на стойност 1.5 млрд. франка би било най-голямото, плащано някога от банката, която се възстановява от измамата на стойност 2.3 млрд. долара в основата на която е трейдърът от Лондон Квеку Адоболи. Заради нея миналия месец банката бе глобена с 30 млн. паунда (48.36 млн. долара).

Подобно споразумение ще означава, че UBS ще е втората голяма банка санкционирана за участието си в скандала с Libor. Британската банка Barclays плати 450 млн. долара глоба през юни.