Щатският федерален резерв е отвел баланса си отвъд 3 трлн. долара за пръв път през изминалата седмица. Причината – продължаващите рекордни изкупувания на държавни облигации на открития пазар в усилията на резерва да намали безработицата в размер на 7.8%.

Общите активи на резерва са се повишили с 48 млрд. долара през изминалата седмица до 3.01 трлн. долара, според публикувани вчера данни на централната банка. Държаните държавни облигации са нараснали със 7.8 млрд. долара, докато ипотечните облигации с 35.6 млрд. долара.

Обратното изкупуване на облигации е част от кампанията на председателя на Фед – Бен Бернанке, да използва пълните възможности на централната банка за трайно възстановяване на икономиката на страната.

Резервът е изкупил ценни книжа на стойност от 40 млрд. долара през септември, докато през този месец е добавил 45 млрд. долара.

„Едва ли има други случаи в историята, когато Фед е използвал всичките си възможности за връщане на възстановяването на водещата световна икономика“, коментира Майкъл Хенсън, главен икономист в Bank of America Corp., цитиран от Bloomberg.

“Това е поне толкова революционно, колкото изказването на Пол Волкър, че ще вдигаме лихвите, докато инфлацията не започне да намалява“, допълва още специалистът.

Волкър, председател на Фед между 1979 и 1987 г., е повишил нивото на лихвите до 22%, за да се справи с инфлация, наближаваща 15%.

От Фед обявиха, че ще оставят програмата си на стойност 85 млрд. долара за изкупуване на активи в сила, докато пазарът на труда не прояви трайни признаци на стабилност. Все още обаче няма единно мнение сред специалистите докога трябва да продължат стимулите.

Междувременно, силното поевтиняване на йената продължи днес след изказването на министъра на икономиката на Япония, че спадът на валутата все още не е приключил и нива от 100 йени за долар са напълно достижими.

Йената поевтиня до нов две и половина годишен минимум, регистрирайки най-ниска стойност от 90.58 йени, близо до която се търгува и в момента.

Силно поевтиняване отбелязаха японските пари и спрямо еврото, към което се понижиха до 121.07 йени. Рано тази сутрин еврото се търгува при нива малко под 121 йени.

Еврото се търгува в изключително тесни граници спрямо долара в търсене на ясна посока. Все още поскъпването на единната валута се ограничава от 1.3400, което е ключово за по-нататъшното й движение. Пробив на нивото би отворило пътя към по-нататъшен ръст към 1.3450-1.3500.

Неуспешно преодоляване на тази ключова съпротива и спад под 1.3350 може да означава край на възхода и насочване силно надолу към 1.3200, според пазарни наблюдатели.

Паундът се понижи до 11-месечен минимум спрямо еврото преди данните за БВП на Великобритания, които ще бъдат оповестени днес. Очаквания за слаби данни инициираха понижението на британската спрямо почти всички основни валути.

Петролът се насочва към седмо поредно месечно повишение, което би било най-дългата му печеливша седмична серия от 2009 г. насам. Очаквания за възстановяване на световната икономика стоят в основата на това поскъпване.

Междувременно, именно тези очаквания водят и до намаление на цената на златото.

Черното злато се търгува при нива от 95.8 долара за барел с доставка през март, докато цената на златото е при ниво от 1 663 долара за унция.