Щатският федерален резерв е на път да обяви нова вълна от изкупуване на облигации на срещата си през следващата седмица, за да окаже помощ за щатската икономика в условията на несигурност, свързана с намиране на решение на т. нар. „фискална пропаст“ с наближаването на края на годината.

Според повечето пазарни участници централната банка ще обяви обратно изкупуване на облигации за 45 милиарда долара след срещата си на 11-12 декември.

„Очакваме запазването на статуквото“, коментира Лоурънс Майер от Macroeconomic Advisers, цитиран от Bloomberg. „Темповете на месечни изкупувания на облигации най-вероятно ще се запазят като през изминалите три месеца, както и матуритетът на изкупуваните облигации“, допълва специалистът.

Най-вероятно Фед ще потвърди намеренията си за запазване на лихвите при настоящите им нулеви нива поне до средата на 2015 година.

Според някои специалисти Резервът може да обяви по-голяма сума за обратно изкупуване, ако иска да увеличи очакванията на пазара за по-дълго време на рекордно ниски лихви.

Нивото на безработицата в САЩ се запазва относително високо при нива от 7.9%, а икономиката, макар и справяйки се по-добре от европейската, е с относително слаби очаквания за ръста за следващата година при ниво от около 2%.

Очакванията на пазара за новата вълна от стимули изпратиха щатската валута надолу. Единната валута преодоля ключовото ниво от 1.3100 и вече се търгува трайно над него рано тази сутрин.

Една от малкото валути, спрямо които доларът бележи ръст, е японската, като слабостта на йената е по-силна от тази на долара. Доларът се търгува при нива от 82.25, или близо до най-високите си нива за деня.

Австралийският долар поскъпна вчера спрямо всички основни валути, дори след като централната банка на страната понижи нивото на лихвите с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 3%.

Понижението бе очаквано от анализаторите. Търсенето на австралийски долари бе до голяма степен ограничено след данните за понижение на разрешителните за строеж в страната с най-много от три месеца насам и по-големия от очакванията дефицит по текущата сметка.

„Понеже нямаше изявление за насоките на бъдещата лихвена политика от страна на централната банка, много хора видяха настоящото понижение на лихвите като евентуален край на този цикъл“, коментира Джонатан Кавенах, валутен стратег в Westpac Banking Corp. “В краткосрочен план най-вероятно ще видим австралийския долар при нива от 1.05“, прогнозира специалистът.

Австралиецът се разменя рано тази сутрин при нива от 1.0475 спрямо щатския долар, или само на около 10-на пипса от най-високата си стойност за деня.