Еврото поскъпна спрямо йената, вследствие на спекулациите, че планът на ЕЦБ за изкупуване на облигации на затруднените страни ще повиши доверието в единната валута.

Европейските пари поскъпнаха спрямо повечето основни валути и достигнаха близо двумесечен максимум спрямо долара, преди срещата между президента на ЕС и немският канцлер днес в Берлин.

Среща ще осъществят и италианският премиер и френският президент днес в Рим.

Търсенето на австралийски долари бе ограничено преди срещата на Австралийската централна банка днес.

Йената се търгува при нива от 80-22 спрямо австралийския долар, като достигна моментно най-високо ниво от 80.07, невиждано от 25 юли насам.

“Ако Европейската централна банка наистина прибегне към изкупуване на до тригодишни облигации, възможно е това да доведе до поскъпване на еврото“ според Дайсуке Каракама, главен икономист в Mizuho Corporate Bank Ltd., цитиран от Bloomberg.

Еврото поскъпна с 0.4% спрямо йената до 98.89 йени, като единната валута добави 0.2% спрямо долара до ниво от 1.2619, след като достигна най-висока стойност от 1.2628 на 31 август.

Йената загуби 0.1% спрямо зелените пари до 78.37 йени за долар.

Австралийската валута поевтиня до 1.0241 от 1.0246 спрямо долара.

„Налице може да е известно покриване на къси продажби от страна на инвеститорите, предвид очакванията за действия от страна на централната банка“ според Акира Морога, валутен стратег в Aozora Bank Ltd. Трейдърите обаче са по-разделени отвсякога в очакванията си за представянето на единната валута.

На нива от 1.26 спрямо долара, еврото е с 3.3% над средната прогноза за нива от 1.22 в края на годината според прогнозите на над 50 анализатори в Bloomberg. Последния път, когато еврото е превишавало с толкова е било през юли 2011 година и то се е понижило с 9.4% в следващите 10 седмици.

Междувременно перспективите на ЕС бяха понижени на негативни от страна на рейтинговата агенция Moody’s Investors Service вчера, предвид на рисковете пред Германия, Франция, Великобритания и Холандия, които допринасят за около 45% от приходите на съюза.