Доларът се задържа на високи нива спрямо йената и еврото преди данните за потребителските разходи в САЩ, които се очаква да регистрират първото си повишение от пет месеца. Очакванията са за ръст от 0.5% през юли на месечна база.

Добрите данни могат да доведат до съмнения на пазарните участници относно бъдещата програма за стимули на Фед.

Еврото се търгува на 0.6% от осемседмичния си максимум спрямо йената, след като се очаква ЕЦБ да предприеме нестандартни мерки за борба с кризата.

“Пазарът отдръпва в известна степен очакванията си за нови стимули за щатската икономика“ коментира Рей Атрил, валутен стратег в National Australia Bank Ltd. в Сидни, пред финансовото издание Bloomberg. „Това прави долара малко по-стабилен“.

Единната валута се търгува с минимално изменение спрямо йената при нива от 98.60 йени за евро, след като се повиши до най-висока стойност от 99.18 йени на 21 август, или най-високото ниво от 5 юли.

За последния месец доларът е поевтинял с 1.3%, докато йената е загубила 1.9% по данни на Bloomberg.

Австралийският долар се понижи спрямо всички 16 основни валути, след като правителството на страната отчете спад в разрешителните за строеж със 17.3% през юли на месечна база, което бе най-голямото понижение от ноември 2002 година.

Австралийската валута поевтиня до 1.0318 спрямо щатската, което бе най-ниската й стойност от 26 юли насам. Впоследствие обаче тя върна част от изгубеното и се повиши до 1.0333.

Петролът поевтиня за втори ден по време на щатската си търговия, като загуби 0.6% от стойността си, след като се понижи с 0.9% предходния ден.

Загубата при суровината възлезе на 58 цента до 94.91 долара за барел с доставка през октомври.