Йената и доларът поскъпнаха спрямо повечето основни валути в очакване на по-слаби данни за потребителското доверие в Германия.

Доларовият индекс се повиши за трети пореден ден на фона на очакванията за добри данни за активността в сектора на производството и потребителското доверие в най-голямата световна икономика САЩ.

Йената добави 0.4% спрямо еврото до нива от 98.03 йени, както и 0.3% спрямо долара до 78.52 йени. Зелените пари поскъпнаха с 0.1% спрямо еврото до 1.2485.

„Като цяло перспективите пред световната икономика остават лоши“, коментира Калум Хендерсън, главен стратег в Standard Chartered, цитиран от Bloomberg. “Според нас тази среда ще е в подкрепа на долара. Очаква се йената да продължи да се представя по-добре от еврото“, допълни специалистът.

Междувременно японското правителство изрази опасения, че рисковете за по-нататъшно забавяне пред световната икономика остават, предвид на флуктуациите на финансовите и капиталовите пазари, които се очаква да продължат.

Индексът за потребителското доверие на GfK за Германия се очаква да се понижи до 5.8 пункта през септември от 5.9 пункта преди месец.

Еврото поевтиня с 5.1% през последните шест месеца, което бе най-голямото понижение сред 10-те основно търгувани валути. Йената се представя най-добре с поскъпване от 6%, докато доларът е добавил 3.2% за същото време.

“Всички искат да продават еврото“, коментира Сатоши Окагава, главен стратег в Sumitomo Mitsui Banking Corp. “Не очаквам обръщане на негативния тренд пред европейската икономика“, допълва специалистът.