Испания очаква да използва около 60 млрд. от 100-те млрд. евро спасителни средства за банките, предложени през юни от европейските финансови министри, заяви министърът на икономиката на Испания Луис де Гуиндос, цитиран от New York Times.

Той съобщи, че Мадрид може да предприеме по-строги фискални ангажименти, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвите по облигациите на страната, като купи част от дълговите книжа.

Следващият месец може да се окаже решителен за Испания и другите изпитващи затруднения икономики в еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ ще разглежда и амбициозна програма за изкупуване на облигации на срещата си на 6 септември.

В миналото централната банка купуваше държавен дълг на вторичните пазари, за да понижи лихвите на различни страни, между които и Испания и Италия. В момента има спекулации, че нова програма ще заложи лимити на спреда между лихвите по германските облигации и облигациите на изпитващите затруднения страни от еврозоната.

Дали Испания ще поиска още помощ е въпрос, който “е напълно отворен” според Де Гуиндос.

Миналата седмица рейтинговите агенции Standard & Poor’s и Fitch заявиха, че рейтингът на Испания няма да бъде засегнат, ако Мадрид предприеме подобна стъпка.

Испания отложи решението за това от колко от тези 100 млрд. евро банкова помощ има нужда. Страната нае независими консултантски и счетоводни компании, за да анализират ситуацията.

Окончателната оценка ще бъде дадена през септември от консултантската компания Oliver Wyman. През юни Oliver Wyman публикува предварителна оценка, че испанските банки имат нужда от 62 млрд. евро допълнителен капитал.