Цюрих е най-скъпият град в света, изпреварвайки Токио, след като оскъпяването на валутите увеличи стандарта на живот в страни като Швейцария и Австралия, показва ново изследване.

Славата на Швейцария като сигурно място за инвеститорите, които изтеглят парите си от страните от еврозоната, изстреляха Цюрих от петата позиция през миналата година до върха на класацията тази година, а Женева остана на трето място, съобщава БГНЕС.

В топ 10 попадат още Осака, Осло, Париж, Сидни, Мелбърн, Сингапур и Франкфурт.

Пет австралийски града намират място в топ 20, сочи изследването "Стандартът на живот в света", осъществено от Economist Intelligence Unit. "Валутните курсове оказаха най-голямо влияние върху стандарта на живот в Австралия, като стойността на австралийския долар спрямо американския долар се удвои за едно десетилетие", заяви авторът на изследването Джон Копстейк в комюнике.

Канадският град Ванкувър изпревари американските градове и е най-скъпият в Северна Америка и на 37-мо място в света. Лос Анджелис е най-скъпият американски град и е на 42-ро място в класацията заедно с Шанхай, а Ню Йорк е на 47-мо място.

Изследването на 130 града в света сравнява над 400 индивидуални цени на 160 продукта, включително храна, дрехи, транспорт, наеми и частни училища. Азиатските градове се придвижват напред в класацията, като Сингапур се изкачва до 9-то място, а Сеул печели девет позиции и заема 27-мо място.

В Азия се намират и най-евтините градове в света - Карачи, Мумбай, Техеран, Делхи, Джеда, Катманду, Алжир, Дака и Мускат.