Индексът, следящ цените на хотелските стаи по света, изготвян от Hotels.com два пъти годишно, бе публикуван днес. Индексът показва, че въпреки че средните цени на хотелските стаи са на нива отпреди шест години, има признаци за възстановяване, информира Reuters.

Като цяло цените на хотелските стаи нарастват с около 2% през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с със същия период година по-рано, което е първото увеличение от края на 2007 г. насам.

Индексът, който се изготвя вече седма година и се изчислява въз основа на данните от 91 500 хотела в 15 750 локации, отчита, че цените на стаите през второто тримесечие са нараснали с 1% в Европа и Карибския басейн, с 3% в Северна и Южна Америка и остават без промяна в Азия.

Цените на италианския остров Капри са се повишили със 7%, което го прави най-скъпата хотелска дестинация, измествайки Монте Карло от първото място.

В Женева средната цена на хотелските стаи се е повишила с 8% до 254 долара, а Ню Йорк е най-скъпият град за нощуване в САЩ, след като цените там са нараснали с 14% в сравнение с година по-рано.

В челната десетка още попадат Дубровник, Венеция, Рио де Жанейро, Париж, Бали, Лондон и Москва.

Проучването показва, че някои от най-големите повишения в цените са отчетени в градове свързани с провеждането на големи събития.

Това включва увеличения на цените в Кан, който е домакин на годишния филмов фестивал, както и на индонезийския остров Бали, където е сниман част от новия филм на Джулия Робъртс "Яж, моли се и обичай."

Цените на хотелските стаи в Бали са скочили с 57%, което е най-голямото увеличение измежду всички дестинации.

Вторият най-голям ръст е отчетен в Кейптаун, който беше домакин на Световното първенство по футбол през тази година. Там хотелските стаи са поскъпнали с 53% до средна цена от 180 долара на нощ.

Постепенното завръщане на командировките и увеличението на пътуванията в САЩ са допринесли за цялостния ръст на цените, според Hotels.com, които обаче отбелязват, че увеличението не е повсеместно.

"Има още какво да се желае, особено при международни дестинации като Абу Даби, Дубай и Рейкявик, които отчитат голям спад в първото полугодие", казват от Hotels.com.

Средната цена на хотелската стая в Абу Даби е паднала с 46%, а спадът в Рейкявик е средно 18% след изригването на вулкана Ейяфялайокул и разнеслата се от него вулканична пепел, която попречи на въздушния транспорт в Европа през април.

Спадът в цените на хотелските стаи в Абу Даби се дължи на увеличението в броя на стаите с отварянето на нови хотели и намаляването на пътуващите по работа поради световната икономическа криза.

Цените в Дубай падат с 10%, докато тези в Москва и Будапеща се понижават с 8 и 7%, респективно. Понижението в Копенхаген, Канкун, Атина, Тайпе и Дъблин е 6%.