За втора поредна година столицата на Ангола, Луанда, е най-скъпият град в света за временно пребиваващите чужденци, показва проучването 2011 Cost of Living на консултантската компания Mercer.

Токио запазва второто си място, докато Нджамена в Чад оформя челната тройка.

Четвъртата позиция е за Москва, а на пето и шесто място се нареждат Женева и Осака съответно. Цюрих се изкачва с едно място нагоре в сравнение с миналата година и вече заема седма позиция, докато Хонконг пада до девето място.

Новите членове на челната десетка през тази година са Сингапур, който се изкачва 11-о място през 2010 г. до 8-мо място през тази година и Сао Паоло, който заема 10-ата позиция. Бразилският град скача с 11 места в класацията в сравнение с 2010 г.

Карачи е най-евтиният град, заемайки 214-о място. Според проучването, временно пребиваващ чужденец е три пъти по-скъпо да живее в Лунада, отколкото в Карачи.

Събитията от света от последните месеци, в това число природни бедствия и политически промени, са се отразили на подреждането в много региони заради колебанията във валутните курсове, инфлацията в цените на стоките и услугите и волатилността при жилищните разходи.

Най-скъпият град във Великобритания е Лондон, който пада с едно място в общата класация до номер 18. След него се нареждат Абърдийн (144), Гласгоу (148) и Бирмингам (150). Белфаст (178) пък е най-евтиния град във Великобритания.

От Mercer са проучили 214 града на пет континента, сравнявайки цените на над 200 компонента като жилищни разходи, транспорт, храна, облекло, домакински стоки и развлечения.

Ню Йорк се използва като базов град за индекса, по който се класират отделните градове и всички те се сравняват с Голямата ябълка. Валутните промени се сравняват спрямо долара. Жилищните разходи, които често са най-големите за емигрантите имат голяма тежест в определянето на местата на градовете в класацията.

Австралийските градове отчитат едни от най-големите скокове в класацията през тази година, след като австралийският долар поскъпна с близо 14% спрямо щатския долар през 2011 г. Сидни вече е 14-о място от 24-о, Мелбърн се придвижва от 33 до 21, а Пърт се скача с 30 места до номер 30.

Заемайки 32-ро място в общата класация Ню Йорк е най-скъпият град за чужденци в САЩ. Лос Анджелис (77) и Чикаго (108) падат значително в класацията (22 и 17 места, респективно), тъй като ръстът в цените на стоки и услугите там е бил по-малък в сравнение с Ню Йорк.