В най-гъсто населения и най-бързо развиващ се континент елитът има репутация, че харчи много и живее основно в метрополисите.

В световен план много от най-скъпите градове за живеене се намират в Азия, а силните валути продължават да увеличават стандарта на живот в региона.

Публикуваното наскоро проучване на ECA International показва, че четирите най-скъпи градове за живеене в Азия се намират в една и съща държава.

Ето и кои са най-скъпите градове за живеене в Азия:

10. Бусан

Бусан е най-големият пристанищен град на Южна Корея и също така е център за международни събития, провеждани в страната. Бусан наскоро беше домакин на срещата на Г-20 meeting, през 2005 г. там се провежда срещата на APEC, а през 2002 г. Азиатските игри.

9. Сингапур

Известен с първокласната си инфраструктура, здравни заведения и сектор на услугите този град-държава е наричан още "най-глобализираната държава в света". Стратегическото местоположение на острова му отрежда ролята на водещия логистичен център в Югоизточна Азия.

8. Пекин

Добре известен с пищните дворци, храмовете и първокласни университети Пекин е културният и образователен център на Китай. В Пекин има множество образователни институции, които привличат учени от целия континент.

7. Шанхай

Като най-голямото пристанище в света Шанхай е център на търговията и финансите в континентален Китай. Най-богатият град в Китай е домакин и на изложението 2010 World Expo, в което участват 200 страни и международни организации и се очаква да привлече 70 милиона посетители.

6. Хонконг

Този оживен град, известен още като Перлата на Ориента, е най-скъпото място в Китай. Хонконг е известен с небостъргачите си, красивите си пристанища и безбожните цени на недвижимите имоти.

5. Сеул

Столица на Южна Корея е дом на някои от най-големите конгломерати в света като Samsung, LG и Hyundai. Близо 25 милиона души живеят в метрополисния район на Сеул, което е половината от населението на страната.

4. Кобе

Този град е едно от най-натоварените пристанища на Япония за обработка на контейнери и освен това е мястото, откъдето произлиза световноизвестното Кобе говеждо месо.

3. Йокохама

Йокохама е вторият най-голям град в Япония и е основен търговски център на Токийския метрополисен район. Градът е силно развит икономически, особено в сферите на биотехнологията, производството на полупроводници и транспорта.

2. Нагоя

Известен като най-динамичният регион в Япония, Нагоя е център на производството в страната. Там се произвеждат много от японските автомобилни и самолетни части като редица от японските автопроизводителите са базирани именно в този район.

1. Токио

Токио е най-скъпият град за живеене в Азия и в света. Като световен финансов център, много от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании са базирани именно там. Наскоро Токио стана градът с най-много тризвездни ресторанти в света, съгласно категоризацията на френският гайд за ресторанти и хотели Michelin, изпреварвайки по този показател Париж.

Станете наш почитател във Facebook