Милиардерите в Азия живеят в лукс, който дори Луи XIV не си е представял. Те пълнят къщите си с абсурдно-скъпи удобства, а да „направиш подобрение" за тях означава не по-малко от това да инсталираш площадка за кацане на хеликоптер или да построиш ферма за расови коне в простиращия се на много декари двор.

Вижте някои от най-богатите имения в Азия:

Мумбай - небостъргач за 2 млн. долара за шестчленно семейство

Мукеш Амбани е петият най-богат човек на света, но живее в най-скъпият дом. Шефът на Reliance Industries похарчи 2 млрд. долара за 27-етажен небостъргач, който нарече Antilia (на митичните испански острови).

Шест етажа са паркинг, а четири са градини. Освен това, има три площадки за кацане на хеликоптер, стаи-сейфове, фитнес.

Персонал от 600 души се грижи за сградата и обслужва общо 6-те члена на семейството.

Сградата е оборудвана с най-модерните екологични технологии. Може би Амбани компенсира за най-голямата петролна рафинерия, която управлява, шегуват медиите.

В Хонконг се надпреварват за най-скъп апартамент

Пазарът на имотите в Хонконг процъфтява заради малкия брой предлагани жилища, ниските лихви и вълната на ликвидност от Китай.

През октомври 2009 китаец плати 57 млн. долара за апартамент от 554 кв метра, което беше рекорд за континента. Апартаментът се намира на 68-ия етаж в сграда на Conduit Road (считан за ВИП район в града) и има пет спални, спа център, фитнес и открита площадка за йога.

За да не останат по-назад, от Sun Hung Kai Properties увеличиха цената на два пентахуса до рекордните 9 700 долара за кв фут (1 кв. фут = 0.09 кв. м). Те се намират на върха на 270-метровата Cullinan Towers и всеки един от тях има цена от 38.5 млн. долара. Всеки пентхаус има шест спални, басейн и градина с прекрасна гледка към пристанището.

Хонконг: 90 млн. долара за имение на брега

Корабният магнат Хуй Сай-фън може да има смешно име, според някои, но няма да им е смешно, когато разберат, че живее е къща за 90 млн. долара на върха на хълм в залива Big Wave Bay.

Това е най-скъпият имот в Хонконг. В него се състоя и една от най-скъпите сватби в света. През ноември там се ожениха синът на магната и актрисата Мишел Райс. Сватбата бе на стойност 2.5 млн. долара.

Чонкинг: Един европейски дворец в Китай

Зуо Зоншенг се самопровъзгласи като Кралят на мотоциклетите. Неговият дом е вдъхновен от стила на стара Европа и може да се опише с перфектно оформени градини, езера с лебеди, конюшня с расови коне и ферма с расови кучета. Персоналът наброява 60 души и ако не бяха китайци, щяхте да си мислите, че се намирате в някой френски дворец.

Шанхай: двете най-скъпи вили в Китай

Прилича на Disney парк, построен във Венеция. Миналата година имотът, който принадлежеше на местен кънтри клуб, бе продаден на анонимен купувач за 30 млн. долара. Площта му е 2376 кв. м. По-малката съседна вила се продаде за скромните 16.9 млн. долара.

Сингапур: къщата на принца

В малката държава Сингапур имението Arwaa е много желано. Площта му е над 9 000 кв. м и струва 120 млн. долара. То е собственост на принц Джефри Болкия - по-малък брат на султана на Бруней, но може би не за дълго. Националната агенция по инвестициите в Бруней настоява за контрол над имението, в което в момента не живее никой, макар да има назначен персонал от чистачи и охранители.

Станете наш почитател във Facebook