Покупките на щатски акции, облигации и други финансови активи са били два пъти повече от прогнозираните през ноември, като инвеститорите са търсили да се предпазят от евентуално забавяне на икономическия ръст в световен план.

Нетните покупки на дългосрочни финансови активи са възлезли на 52.3 милиарда долара през ноември, на фона на 1 милиард долара през октомври. Средните очаквания на анализаторите бяха за покупки в размер на 25 милиарда долара.

„Продължаващото забавяне на световната икономика и подновената несигурност, свързана със САЩ, и повишаване на дълговия таван в страната са мотивирали инвеститорите да търсят сигурност“, коментира Милан Мълрейн, главен стратег в щатската TD Securities Inc., цитиран от Bloomberg. “С повишаване на интензитета на тези опасения през декември най-вероятно ще станем свидетели на засилване на тенденцията през последния месец на миналата година“, допълва специалистът.

Президентът на САЩ Барак Обама даде да се разбере, че няма да преговаря относно повишаването на дълговия таван в страната, въпреки че отстъпи и направи компромис по много направления, свързани с избягването на „фискалната пропаст“ в САЩ.

През изминалият месец от Фед обявиха, че ще купуват държавен дълг на стойност 45 милиарда долара повече на месец от януари, с което програмата за обратно изкупуване на облигации нарасна до 85 милиарда долара на месец.

Много от пазарните участници започват да изразяват опасения, че тази програма може да бъде прекратена към края на годината.

Междувременно от Световната банка занижиха вчера очакванията си за ръст на световната икономика до 2.4%, на фона на предходните й такива за 3% ръст.

Йената не успя да задържи поскъпването си от предходните два дни, като отново тръгна нагоре, дни преди срещата на японската централна банка. Инвеститорите очакват банката да е по-агресивна под натиска на новия премиер на страната.

Доларът поскъпна и се търгува при нива от 88.7 рано тази сутрин, като е възможно да се върне отново при нива над 89 йени до края на седмицата или поне да тества това ниво.

Еврото се доближи, но не успя да тества ключовото ниво на подкрепа при 1.3250 спрямо долара, което оттласна единната валута нагоре за нов опит да се върне трайно над психологическата граница от 1.3300. Това би било добра основа за ново повишение и тест на 1.3400.

Спрямо швейцарския франк еврото се търгува изключително близо до вчерашните си най-високи стойности от 1.2410, ниво невиждано от края на 2011 година.

Петролът отстъпи от четиримесечния си връх, вследствие на опасенията на инвеститорите за забавяне в търсенето на суровината. Петролът, който добави вчера 1% към стойността си, поевтиня днес с 0.5% по време на азиатската борсова сесия.