Като цяло миналата година бе ползотворна за световните борсови индекси, като международните пазари изпревариха по доходност щатските, пречупени през призмата на индексните фондове.

Фондовете, базирани на пазарите във Франция, Германия, Хонконг, Индия и Мексико, отбелязаха доходност за инвеститорите от над 20%.

Фондътг, базиран на мексиканския пазар, отбеляза ръст от 31.2%, следван от индексния фонд,базиран на немския пазар с 28.5%.

Индексните фондове, базирани върху Nasdaq 100 (QQQ) и S&P Midcap 400, са били най-добре представящите се американски фондове с ръст по над 16%.

По сектори най-много са спечелили заложилите на фондове, следящи финансовия сектор, като Financials ETF (XLF) е бил най-добрият секторен фонд с доход за инвеститорите от 26.1%. Най-лошият секторен фонд е бил този върху енергийните суровини , отчел понижение от 2.94%.

Двуцифрен процентен спад е отбелязал фондът, базиран върху цената на петрола – понижение от 12.44%, докато златото и среброто са донесли ръст от 6.6% и 9.02% съответно.

Базираният върху облигации от различен тип фонд (AGG) е донесъл минимален доход за инвеститорите през настоящата година. Базираният върху 20-годишни и по-дългосрочни щатски облигации е приключил миналата година с понижение след сериозни загуби през декември.

Най-губещ сред всички основни индексни фондове е бил този, базиран върху цената на природния газ – донесъл загуба за инвеститорите в размер на 26.9%.

При фондовете, базирани върху основните валути, загуба от 11.7% е регистрирал индексният фонд, базиран на изменението в йената (FXY). Фондът върху британския паунд е донесъл положителен резултат в размер на 4.3%, докато този върху еврото е бил с доходност от 1.6%.

Фондът базиран върху цената на среброто е изпреварил по доход фонда,базиран върху цената на златото – с повишение от 9%, при 6.6% за златния.