Верни на традицията в края на година да се опитваме да подпомогнем инвеститорите в очакванията им за следващата, екипът на Profit.bg се допита до водещи специалисти на пазара с въпроса „Какво можем да очакваме да се случи на борсата през следващата година?“. Ето и техните отговори:

Стефан Силянов, финансов анализатор УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД

Като цяло положението в България ще зависи от настроенията на международните пазари, дълговата криза в Европа и решенията относно преодоляването на фискалната "пропаст" в САЩ. Положителният изход и разрешаването на проблемите би довело до успокоение на капиталовите пазари в целия свят.

Важно събитие от обществен интерес за хода на развитие в страната ще бъдат и парламентарните избори. Новото правителство или запазването на настоящото ще предопредели основните приоритети или нови такива, както и тенденцията при доходностите на ДЦК-тата. През 2013 г. се очакват и нови емисии корпоративни облигации. Интересът към реално обезпечените дългови финансови инструменти се очаква да бъде по-голям предвид по-високата доходност и самото обезпечение.

През 2013 година интерес се очаква и към нискорисковите договорни фондове. Основните причини за това са тенденцията към спад в процентните нива на лихвите по депозитите, както и облагането им с новия данък. За разлика от депозитите, доходите от инвестиции в договорни фондове не се облагат.

През идната година предстоят множество бизнес събития на пазара и като цяло в страната. Очаква се да станем свидетели на големи сливания и придобивания. Част от тях ще бъдат обединения на банки, които може би ще пренаредят класациите по активи. Сред евентуалните бизнес комбинации са сливания на български поделения на гръцки банки, както и покупката на МКБ Юнионбанк.

Предвиждат се и придобивания и приватизации на дружества, а също и обединения на различни фондове. Ако приватизациите на ЕРП-тата през изминалата година раздвижиха пазара в последното тримесечие, то прогнозите за 2013 година са още по-обещаващи, предвид задаващия се енергиен гигант „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ). Но очаквани приватизации ще има не само от големите в енергийния сектор. Следват държавните дялове на ключови за развитието на капиталовия пазар "Българска фондова борса - София" АД и "Централен депозитар" АД. Сделките са важни за пазара и от гледна точка на привличането на нови чужди инвеститори в страната.

При телекомите също има тенденция към интересно раздвижване - продажбата на "Глобул" и евентуалната поява на четвърти телеком оператор от страна на БЕХ. Дружествата, секюритизиращи земеделска земя - инвестиция в стратегически отрасъл с изключително неоползотворен за страната потенциал, ще представляват интерес и през идната година. През 2013 г. се очакват и нови търгове за държавни земи, което ще запази вниманието към Поименните компенсационни бонове. Ново листване на компании с потенциал също би придало свежест на пазара.

Гено Тонев, инвестиционен консултант УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Едно от събитията на 2013 година би трябвало да бъде приватизацията на БФБ-София и Централен депозитар, но дори тази дългоочаквана сделка не може да промени пазара ни с магическа пръчка за една нощ.

Малко повече надежда за съживяване може би ще дойде от финансовия регулатор и готвените промени в някои наредби и закони. Така например, според последния вариант за изменение на наредбата за късите продажби и маржин покупките, се премахват някои от ключовите ограничения за продажба на късо, което, при равни други условия, би могло да стимулира по-голяма активност от страна на инвеститори и спекуланти.

Приватизацията на държавни активи явно вече не е табу за това правителство и след електроразпределителните дружества и Булгартабак може би е време за продажба на някои стратегически компании като БЕХ, например.

По-агресивна приватизационна програма може поне временно да спре отлива на чужди инвеститори от капиталовия пазар, а защо не дори да обърне тенденцията от последните няколко години.

От макрокономическа гледна точка страната ни стои сравнително добре, поне на фона на голяма част от Европа, но въпреки това без стимулираща инжекция от свежи чужди капитали едва ли ще ни се размине нова рецесия. За последното намекват все по-големите трудности на експортните ни компании и рекордно високите нива на банкови депозити, които все още трудно намират път към бизнеса.

Сред основните рискове за растежа у нас, а оттам и за борсово търгуваните ни компании, остават дълговите проблеми на Европа и САЩ.

На стария континент съществува консенсус, че след два фалита за една година Гърция вече излекувана, а отвъд океана всички са твърдо убедени, че фискалната пропаст е най-големия им проблем. Това, разбира се, не е така, но докато илюзията продължава, можем да се чувстваме малко по-спокойни.

Ако обаче ситуацията навън бързо се влоши, едва ли страната ни може да остане дълго време остров на спокойствието. Така че всяка стратегия за предстоящите дванадесет месеца е добре да вземе под внимание евентуален външен шок, който може да предизвика неочаквани последици за икономиката и в частност фондовия ни пазар.


Камелия Лазарова, финансов анализатор ИП Карол

Очаквам инертността на БФБ в голяма степен да се запази и през 2013 г. След неколкогодишното търкаляне по дъното, инвеститорите търсят предимно по-краткосрочни инвестиции с ясен изход или висока дивидентна доходност и очаквам тази тенденция да се запази. Очакваната приватизация на Българска фондова борса и Централен депозитар би внесла известен импулс, особено ако чрез нея се отворят вратите за интеграция към други пазари в Европа.

Скептик съм, че през 2013 г. ще видим значими приватизационни сделки предвид краткото време до края на мандата на настоящото правителство. Все пак е възможно миноритарни дялове в някои по-дребни компании да бъдат предложени за продажба през борсата. Годината може би ще е по-интересна от гледна точка на сливания и придобивания в частния сектор, а е вероятно да се появят и малко на брой нови емитенти. Тенденцията за отлагане на падежите по редица корпоративни облигации вероятно ще се запази, а рискът от неизпълнение на задълженията по някои емисии остава висок.

И през следващата година основните предизвикателства пред българската икономика ще са свързани с уязвимостта й към външни шокове, свитото вътрешно потребление и слабостите на бизнес средата. Нестабилността и слабият очакван ръст в Еврозоната, където са основните ни експортни пазари, ще продължат да оказват натиск върху ръста на местната икономика.

Високата междуфирмена задлъжнялост ще продължи да оказва негативен ефект върху бизнеса и да ограничава растежа. От друга страна, очаквам банките да са по-активни в кредитирането предвид ръста на депозитната база и високата ликвидност в системата, което би дало глътка въздух на корпоративния сектор.