С наближаването на края на годината можем да очакваме раздвижване на търговията по някои позиции на Българската фондова борса, но то по-скоро ще се случи през следващата седмица в последните работни дни за 2012 г.

За тази седмица очаквам запазване на ниските обороти, тъй като с наближаването на коледните празници е по-вероятно инвеститорите на БФБ да щурмуват магазините и в голямата си част да са приключили финансовите операции с ценни книжа за 2012 г.

Тази година стана поредната, в която напразно очаквахме завръщането на по-активната търговия и ликвидността на борсата и за разлика от доста пазари на акции в света, не успяхме да се възползваме от възходящото движение в САЩ и Европа.

Предстоящата приватизация на българската борса, както и успокоението на финансовите пазари през есента са добри предпоставки да видим позитивно движение на родните индекси през следващата година.

Вчера SOFIX остана без промяна в първия ден от новата седмица, приключвайки при ниво от 327.44 пункта.

BG40 нарасна с 0.16% за деня до 123.02 пункта, докато BGREIT остана почти без промяна на ниво от 79.06 пункта, а BGTR30 изгуби минималните 0.08% до 250.75 пункта.

Оборотът за деня надхвърли 1.91 млн. лв., като съществен принос за това имаха прехвърлените по позицията на Маунтин парадайс инвест 3 100 акции на средна цена от 250 лв. или общо за 775 000 лв.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.