На края на една не особено добра за родната борса година сме, като инвеститорите е време да погледнат отвъд нея и да формулират очакванията си за следващата.

Предвид на липсата на възможност за къси продажби, ще потърсим какви могат да са поводите за оптимистични очаквания за SOFIX през следващата година, както и заплахите пред него.

Добрите новини са по няколко направления, като няма да липсват и фактори, които да внасят несигурност и заплаха пред инвеститорите, каквито неимоверно ще бъдат предстоящите избори през следващата година. А както всички знаем, често политическата несигурност е изключително препядствие пред доброто представяне на един фондов пазар.

Но нека да се съсредоточим върху възможните инициатори на добро представяне на индекса на сините чипове, а ето и кои са те:

1. Догонващ потенциал

Настоящата година най-вероятно ще премине с минимално повишение за индекса, което, макар и сочещо стабилизиране след тежки години, не е особено добра новина, предвид на силния ръст на международните пазари.

Ниската ликвидност и дълговата криза на Стария континент, в основата на която бе съседна Гърция, накара инвеститорите да избягват родната фондова борса и я оставиха в ръцете на „предпазливите“ пенсионни фондове и „изнемогващите“ дребни спекуланти. В крайна сметка резултатът е налице.

Предвид на очакваното стабилизиране на европейските икономики догодина (следствие на очаквани по-нататъшни стимули от страна на ЕЦБ и подпомагане на затруднените страни), както и на мерките от останалите банки по света, анализаторите прогнозират като цяло добро представяне на финансовите пазари.

Това може да върне в известна степен доверието на чуждестранните инвеститори, които да се престрашат и да се опитат да се възползват от изоставането на родния ни пазар.

2. Ниски финансови оценки

Всички са наясно, че ниските финансови оценки са едно от предимствата на родната борса, което обаче не се оценява и не компенсира в достатъчна степен неефективността и дефектите на пазара ни.

Като пример можем да дадем китайския пазар, където шанхайският индекс е с най-ниско съотношение цена-печалба от 2008 г. при ниво от 10. Това обаче не му попречи да е вторият най-зле представящ се азиатски пазар след този на Шри Ланка за тази година.

За сравнение, хонконгският индекс се търгува при съотношение от 12, докато японският Nikkei 225 се търгува при около 14.

Независимо от това, финансовите коефициенти не бива да се подценяват и са добра фундаментална база, на която може да се стъпи за едно по-сериозно повишение. Малко индекси в света могат да се похвалят със съотношение цена-печалба от 6 и цена-счетоводна стойност от 0.8.

3. Пробуждане на пенсионните фондове

Търсенето на изоставащи пазари може да е една искра, която да инициира „ефект на доминото“. При такъв сценарий включването на пенсионните фондове би било последното и необходимо условие за един по-траен и сериозен ръст догодина.

На практика, борсата се очаква да става все по-привлекателна алтернатива пред последните. Фактор за това би било очакваното продължаващо понижение на лихвите по депозитите, особено след въвеждането на данъка върху лихвите.

Прогнозираното запазване на ниски лихви в еврозоната и в останалите части на света и виртуално нулевата доходност от висококачествения дълг на страни, като Германия и САЩ, ще са друга причина, която би подтикнала „пенсионерите“ да пренасочат част от растящите си активи и към БФБ.

Изключителната зависимост на пенсионните фондове от доходност, близка помежду им, ще направи така, че когато колелото се завърти веднъж и някой от водещите фондове се престраши да повиши борсовите си експозиции, всички ще трябва да го последват. В противен случай могат да рискуват отлив на капитали от тях и пренасочването им към други фондове.

4. Предимствата на капиталовите печалби

Все още капиталовите печалби на борсата са необлагаеми, на фона на облагаемите вече лихви от депозити и докато това е в сила, възможно е някои спестители да погледнат към тази инвестиционна алтернатива (макар че едва ли може да се очаква бум на интереса).

5. Инфлационната среда

Един от основните проблеми на „печатането на пари“ от централните банки по света е неизбежната инфлация.
С нива от около 3% през последните месеци този проблем е доста сериозен пред българските спестители и тепърва ще се задълбочава, предвид на липсата на нискорискови алтернативи, които да я компенсират.

Така българинът е изправен пред реалната опасност от „изяждане“ на реалните му доходи. Всеки финансов специалист би казал, че инвестициите на борсата са един от най-добрите начини за защита от инфлацията, разбира се, те трябва да се правят внимателно и с разбиране.

6. Добри технически сигнали

Както вече писахме, в началото на октомври бе даден ключов сигнал за обръщането на негативния тренд и очакван силен ръст – а именно преминаването на 50-дневната пълзяща средна величина над 200-дневната такава. В техническите среди това е известно като „златно пресичане“ и обикновено се следва от силен възход, ако сигналът устои с времето (тоест не станем свидетели на ново връщане на краткосрочната под дългосрочната средна величина).

Два месеца и половина по-късно това още е реалност и дава повод за оптимизъм. В исторически план подобно пресичане е носило повишение на индекса от поне 20% в следващата година.