Началото на тази година стартира традиционно с добри надежди за представяне на индексите ни, като приключва с частично осъществяване на тези цели. На фона на спиране на негативния тренд на понижение от 2011 г., родните индекси регистрираха минимален ръст през тази година. За сравнение, през изминалата година индексът на сините чипове SOFIX се понижи с 11.1%.

Ето и хронологията на най-важните събития, случили се на пода на БФБ през тази година:

На фона на силното представяне на развиващите се пазари в първия месец от новата година, индексите на родната борса отбелязаха фалстарт и се разграничиха от всеобщото позитивно настроение, като търговията бе при ниски обеми и не се случи нищо съществено.

Най-интересното през първия месец на 2012 г. бе новината за листването на Дир.бг на борсата. Първото от 2008 г. насам IPO обаче не би могло да се определи като успешно, като от предложените 454 000 броя акции бяха пласирани едва 74 800 при цена от 2.7 лева, или в долния край на ценовия диапазон.

Почти нищо интересно не се случи през февруари, като явно студът бе напълно сковал БФБ. Към средата на март, на фона на продължаващия ръст на световните фондови борси, SOFIX бе един от малкото, които отбелязаха спад от началото на годината.

На 19 март стана ясно, че Албена и Корпоративна търговска банка ще излязат от състава на индекса на сините чипове и ще бъдат заменени от Булгартабак холдинг и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ.

В средата на третия месец от годината се разбра, че започва подготовката за приватизация на БФБ и Централен Депозитар.

Слабото представяне на SOFIX през март направи така, че индексът да отбележи рекордно ниско съотношение цена-печалба за последната година от едва 5.2. Първото тримесечие на годината приключи с ръст за едва 6 сини чипа, като с най-голям ръст се отличи най-новият член ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя.

Без ясна посока, с не особено големи търгувани обеми се отличи и април. Сякаш пролетна умора бе налегнала родната борса и изказванията на специалистите почти през целия месец бяха от рода на „няма сила, която да събуди БФБ и да я извади от летаргията“. Междувременно, индексът SOFIX на няколко пъти се понижаваше до психологическото ниво от 300 пункта.

В началото на май индексът най-после преодоля и съумя да затвори под ключовата граница за пръв път от април 2009 г., което бе поредният тревожен знак за инвеститорите.

Може би най-интерсното събитие през май, свързано с БФБ, бе организираният от Profit.bg форум „Шумът на парите“. В изданието взеха участие изпълнителните директори на Виенската, Букурещката и Българската фондова борса, както и официални представители на Варшавската борса и редица специалисти от родния пазар. Оформи се изключително добра дискусия, в която бяха обсъдени основните проблеми на пазара ни и начините за преодоляване на ниската ликвидност.

В началото на юни мажоритарният акционер на ЕВН България Електроснабдяване АД - ЕВН АГ, регистрира търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери с предложена цена от 357.01 лева за акция при последна сделка от 200 лева с акциите на холдинга.

В средата на юни стана известна информация за значително преструктуриране при дружествата от групата на Химимпорт. В „Зърнени храни България”, собственост на холдинга, ще се влеят мажоритарни участия в капитала на дружества с разнороден предмет на дейност като – „Проучване и добив на нефт и газ” АД, “Слънчеви лъчи Провадия” ЕАД, „Порт Балчик” АД, „Химимпорт фарма” АД, „Булхимтрейд” ООД, „Зърнени храни грейн” ЕООД и др.

Горе-долу по същото време стана ясно, че SOFIX e в Топ 5 на най-понижаващите се индекси в света за годината. През първото полугодие едва 12 от компонентите на индекса регистрираха ръст от началото на годината.

На 2 юли се материализира най-големият кошмар на брокерите – работното време на борсата бе удължено до пет часа следобед. Така интервалите между случайните и редки сделки на пода на борсата стана още по-голям, предвид и на традиционно слабата лятна търговия.

Към края на юли SOFIX успя да се върне над 300 пункта за пръв път от два месеца. На 27 юли Химко бе обявен в несъстоятелност, което постави край на няколкогодишна сага.

На 8 август, докато инвеститорите бяха в основната си част на море, стана ясно, че Корпоративна търговска банка и руската банка VTB Capital са подписали споразумение за купуването на БТК.

Само в рамките на два месеца след оповестяването на вътрешното преструктуриране в групата на Химимпорт обикновените акции на холдинга поевтиняха с 25%.

Още едно доказателство, че на родната борса няма невъзможни неща бе поскъпването при акциите на Трейс с 31% само за ден и при изтъргуван оборот от 43 000 лева на 23 август. Общо 10 сини чипа поскъпнаха през август, който, като цяло, бе добър за БФБ.

Ниската ликвидност обаче продължаваше да мъчи инвеститорите и през първата половина на септември. Настроението се раздвижи след средата на месеца, когато стана ясно, че на крачка от борсата са нови енергийни дружества - Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби, като инвеститорите автоматично прехвърлиха очаквания за развиване на сценария, подобен на ЕВН.

Акциите на Химимпорт продължиха да се понижават и през септември, като към края на месеца те регистрираха ново историческо дъно при нива под 70 стотинки.

КТБ отново влезе в състава на SOFIX на мястото на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя, което бе обявено в ликвидация.

Дебютът на енергийните дружества при излизането им от борсата бе слаб и разочароващ за спекулантите, очакващи бързи печалби, след като от мажоритарния собственик обявиха, че не планират отправяне на търгово предложение в краткосрочен план.

В началото на октомври станахме свидетели на ключов позитивен сигнал за SOFIX от техническа гледна точка – а именно преминаването на 200-дневната пълзяща средна над 50-дневната. От 2001 г. насам такова пресичане се е случвало 4 пъти и в четирите от тях сме свидетели на последващо силно движение в съответната посока.

В средата на октомври стана ясно, че австрийската борса има интерес към приватизацията на Българска фондова борса, но всички зависи от обявената цена. Това заяви главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл пред пратеник на Profit.bg във Виена.

През октомври стана ясно, че лихвите от банковите депозити ще се облагат с данък от 10% от началото на следващата година, което от някои пазарни участници се приема като положителен за борсата сигнал.

На 1 ноември стана ясно, че сделката за продажбата на Българската телекомуникационна компания (с търговска марка VIVACOM) вече е факт, като тя се оценява на около 130 милиона евро.

На 14 ноември стартира търговията с акциите на спедиторската компания Спиди, като първата сделка бе при ниво от 51.5 лева на борсата.

Общо взето, декември премина под знака на сделката, свързана с прехвърляне на 2% от капитала на Химимпорт, което засили очакванията на инвеститорите за раздвижване при позицията след излизане на фонда, заявил такова желание. Акциите на холдинга са на път да станат най-повишаващият се компонент на SOFIX през последния месец на годината.