Акциите на около 630 000 компании по света са обект на публична търговия на световните фондови пазари. Ръстът на глобалните фондови пазари, извън пределите на САЩ и Европа, са основна причина за запазване на тенденцията за ръст в броя на публичнотъргуваните компании.

САЩ все още е в позицията на най-голям фондов пазар в света, но започва да усеща все по-голяма и силна конкуренция от азиатските пазари. Ето и кои са най-големите и важни борси по света:

New York Stock Exchange

Нюйоркската фондова борса вече е част от обединението NYSE EURONEXT в САЩ и Европа. Според анализи обединението контролира около една трета от всички търгувани в световен мащаб акции.

Борсата NYSE продължава да е водеща в света с пазарна капитализация на търгуваните на нея компании от близо 10 трилиона долара.

Нюйоркската борса е основана през 1792 година, като се смята, че акциите на Bank of New York са първите, изтъргувани на пода й.

Конкуренцията между борсата и останалите борсови оператори обаче е ожесточена, като от там отбелязват, че трябва да се конкурират за листвания и парични емисии, както и за фючърси, опции и други деривати.

Tokyo Stock Exchange

Токийската фондова борса е най-голямата в Япония и втората най-голяма в света след Нюйоркската с пазарна капитализация от над 3 трилиона долара. Силната японска валута е една от основните причини за ръста на Токийската фондова борса, на която са листнати близо 2 000 компании.

Борсата е отворила за пръв път през 1878 година, като си партнира с други борси по света, като Лондонската фондова борса. Индексът Nikkei 225 е един от най-важните и следени индекси в световен мащаб, като отразява изменението в цените на най-успешните японски компании.

London Stock Exchange

Лондонската фондова борса също влиза в топ пет на борсите по света, с пазарна капитализация от 2.2 трилиона долара. Смята се, че борсата е стартирала през 1801 година, което е около десетилетие след отварянето на Нюйоркската борса.

Лондонската борса се приема като една от най-важните международни борси в света, предвид че на пода й се търгуват акциите на близо 3 000 компании от целия свят.

Hong Kong Stock Exchange

Хонконгската фондова борса също влиза в топ-10 на най-големите борси в света. Листнатите около 1 500 компании на пода на борсата са с пазарна капитализация от близо 2 трилиона долара. Борсовият оператор е относително млад, като е стартирал дейност в края на 1990 година.

Shanghai Stock Exchange

Шанхайската фондова борса е една от най-младите в света, отворена също в края на 1990 година, като на пода й се търгуват около 1 500 компании според данни на Investopedia. Въпреки че търгуваните на пода на борсата обеми продължават да се увеличават, те са значително под тези от 2008 година, когато бе регистриран пикът на китайските индекси.

Други големи борси, чието влияние продължава да се разраства, и имат значително влияние върху световната търговия, са мумбайската фондова борса в Индия, бразилската в Сао Пауло и австралийската фондова борса.