В изпълнение на първия етап от процедурата за приватизация на държавния дял в „Българска Фондова Борса-София“ АД и „Централен Депозитар“ АД, между Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Патриа Корпорейт Файненс а.с., Прага, Чехия, и вследствие на проведения от АПСК ограничен конкурс, бе сключен договор за възлагане на извършването на маркетинг и изготвянето на анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на всяка една от двете компании.

След осъществяването и приемането на извършените от консултанта дейности АПСК ще пристъпи към провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на двата държавни дяла.

До участие в конкурса за продажба ще се допускат единствено водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения.

Информацията за очаквания избор на консултант на борсата и Централен депозитар бе съобщена преди 2 месеца от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Според него, "начинът, по който са разписани критериите, предполага БФБ-София да отиде в ръцете на една от 20-те най-големи борси в света и една от 5-те най-големи в Европа.

Мисля, че до пролетта това вече ще е станало, което ще е добър тласък за развитие на капиталовия ни пазар, който иначе върви доста вяло", сподели Дянков в началото на октомври.

Имаме интерес към приватизацията на Българска фондова борса, но всички зависи от обявената цена. Това заяви главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл пред пратеник на Profit.bg във Виена дни след изказването на министър Дянков.

Едно от задължителните условия, които ще постави от една от най-големите борси в Централна и Източна Европа за участие в приватизацията на БФБ, е, че цената „трябва да е много ниска“, по думите на Бюл.

Друго задължително изискване е да контролират мажоритарен пакет от акции на БФБ.