Пазарната капитализация на търгуваните на Виенската фондова борса компании възлиза на 71.68 млрд. евро. Регистрирани за търговия са 106 емисии акции и 3698 емисии облигации, сподели пред Profit.bg Беатрикс Шлафер, специалист по публичните предлагания във Виенската фондова борса.

„Ние залагаме на качеството, а не на количеството. В момента 13% от компаниите, листвани на борсата ни са чуждестранни, докато 66% от изтъргуваните обеми са дело на чуждестранни инвеститори“, каза още Шлафер.

„Ако искате Вашата компания да бъде видяна из цяла Европа, то нейното място е на Виенската фондова борса. Преди, а и след листването Ви при нас, ние правим road show, където представяме нашите клиенти. Такива са организирани през последните години в Хонконг, Дубай, Токио, Франкфурт, Лондон и др.

Проблемът с ликвидността на Виенската борса не съществува. Общо 97 са членовете на борсата ни, като 59 са чуждестранните играчи, а 38 – местните.

„Факт е, че 90% от компаниите, търгувани на Виенската фондова борса правят бизнес в ЦИЕ. Сред фирмите, познати в България можем да споменем Strabag, OMV, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Telecom Austria, EVN и др.

Пазарната капитализация на най-голямата чуждестранна компания, търгувана на борсата ни е 10.3 млрд. евро, докато най-малката – близо 47 млн. евро.

„Нямаме граница, под и над която да кажем, че компанията Ви е подходяща или не за листване на Виенската фондова борса“, сподели Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Борсата пред Profit.bg. „Личното ми мнение е, че всяка компания с капитализация от над 10 млн. евро е подходяща за това, тъй като няма да има проблеми с ликвидността“, каза още той.

По последни данни Виенскатa фондова борса изчислява 84 индекса, като 64 от тях са регионални и секторни и национални, като индексът BTX, включва 9 български компании, а книжата на Химимпорт присъстват в изчислението на няколко от регионалните индекси.