Въпросът дали спекулирането има място в стратегията на един инвеститор, е обект на дебати в инвестиционната общност. Привържениците на ефективността на пазарите смятат, че активите на един ефективен пазар са винаги справедливо оценени, което не остава място за спекулиране.

Според спекулантите обаче пазарът често реагира прекомерно на определени променливи, което дава добри възможности за извличането на капиталови печалби.

Много професионалисти в инвестирането определят спекулантите като комарджии.

Пазарът обаче не се състои само от арбитражисти и хеджиращи своите инвестиции участници. Първите се определят като хора, които се опитват да извлекат капиталова печалба от неефективността на пазара.

Най-новото направление в тази посока са системите за високочестотна търговия, които се облагодетелстват от разликата във времето на доставяне на котировките до клиентите. Тези системи залагат на разполагането на сървърите в изключителна близост до тази на борсата, което дава технологично предимство в рамките на микросекунди.

Хеджиращите се инвеститори са такива, които закупуват позиции, противоположни на тези, които притежават, с цел да се предпазят от риска пазарът да тръгне в противоположна на тяхната посока. Това става по много и най-разнообразни начини предвид на напредналите в технологично и продуктово ниво борси.

Какво е спекулацията?

Според Джон Мейнърд Кейнс спекулация е да знаеш бъдещето на пазара по-добре от самия пазар. Вместо да купуват висококачествени активи с дългосрочен потенциал, спекулантите залагат на възможности за значителни ценови изменения в относително кратки перспективи.

Противниците на спекулирането смятат, че инвестирането на средства в очакване на събитие, което може да се случи е чиста проба хазарт. Спекулантите пък спорят, че са използвали и анализирали голяма база от данни, за да достигнат до очакванията си нещо да се случи, докато комарджиите просто залагат въз основа на шансовете нещо да се случи при определена статистическа вероятност.

Лесно ли е да се спекулира?

Отново големият икономист Кейнс е казал „... казината трябва в интерес на обществото да са недостъпни и скъпи. И вероятно това важи и за фондовите борси“, пише финансовото издание Investopedia.com.

Да се опитваш да биеш и надхитриш пазара, е изключително трудно, подобно на това да победиш казиното.

Едва 30% от спекулантите, заети в така наречения „дейтрейдинг“, са печеливши и едва 12% от тях в дългосрочен план, според изследване на North American Securities Administrators Association.

Печелившите спекуланти често работят в инвестиционни фирми, като преподаватели на кадрите им за това да се повишат шансовете им за успех.

За тези, които спекулират за собствена сметка, е необходимо значително време за проучване на пазара и неговото следеен и прилагане на сложни търговски стратегии.

Спекулантите често са изключително добре запознати с фундаменталните анализи, техническите и графичните анализи, както и измерването на риска като критичен фактор в техния паричен мениджмънт.

Специалистите не препоръчват за спекулации да се използват средствата от пенсионните сметки. Според Джон Богъл, спекулирането е „игра с нулев резултат“ и това да се опитваш да победиш пазара не е особено разумно действие, особено със средства от пенсионния им фонд.

Спекулирането е удачно в известна степен само с брокерски сметки, използващи средства, които не са критични за поддръжка на семейството и стандарта му на живот, според финансови специалисти.

За удачното прилагане на спекулирането са необходими знания и опит, които се трупат дълго и може да са свързани със значителни капиталови загуби, припомнят специалистите.