За първи път от повече от век лошото време спря търговията с акции в САЩ във втори пореден ден, след като ураганът Санди достигна крайбрежието на Ню Джърси.

Търговията на Нюйоркската фондова борса бе отменена във втори пореден ден, с което се присъедини към пазарите на облигации, след като ветрове със скорост над 140 км/ч. и повишеното равнище на океана парализираха американските капиталови пазари.

Затварянето на борсата във втори пореден ден поради лош климатични условия е първото от 1888 г. насам.

Ураганът Санди, който е най-голямата тропическа буря в Атлантическия океан, достигна крайбрежието на Ню Джърси и пое на север по суша. Бурята, която покрива периметър от около километър и половина, доведе до сериозно покачване на морското равнище в регион, в който живеят 60 милиона души и причини щети вероятно за милиарди долари. Най-малко 316 500 души абонати са без електричество, а хиляди служители от Уолстрийт си остаха вкъщи, след като бурята заплаши да наводни долната част на Манхатън.

Борсите планират да отворят отново утре, ако времето позволява, според изявления от NYSE Euronext и Nasdaq OMX Group Inc. Последното подобно затваряне на Нюйоркската фондова борса е било на 12 и 13 март 1888 г., когато снежна буря изсипва над половин метър снях върху Ню Йорк. Борсата е била затворена за ден и половина и след снежна буря през февруари 1978 г.

Търговията на чикагските борси за опции и фючърси също ще бъде спряна днес, съобщиха от CBOE Holdings Inc. (CBOE).

В исторически пан 13 урагана, нанесли най-големи щети, не са повлиявали на ръста на цените на акциите, според проучване на Standard & Poor’s. Индексът S&P 500 е нараствал средно с 3.9% за първите три месеца след всеки от ураганите и се е повишавал с 5.8% за първите шест месеца, според проучването.