Спадът на щатските пазари след изборите е довел до това, че широкият индекс Standard & Poor’s 500 трябва да се повиши с 26% от настоящите си нива, за да достигне средните финансови оценки за „бичите пазари“ от президента Кенеди насам, сочи анализ.

От преизбирането на президента Барак Обама до момента от щатските борси са били заличени 806 млрд. долара пазарна капитализация, което е най-голямата загуба от май насам.

Комбинацията на понижаващи се индекси с повишаващи се печалби за щатските компании е направила така, че широкият индекс да е под крайните нива на съотношението цена-печалба в осем от деветте случая на „бичи пазари“ от 1962 г. насам, според статистиката на Bloomberg.

Притесненията на инвеститорите за така наречената „фискална пропаст – 607 млрд. долара ограничения в разходите и повишения на данъците, влизащи в сила от 1 януари, са засенчили по-добрите от очакванията тримесечни резултати на компании от Cisco Systems Inc. до Home Depot.

Според „мечи настроените“ инвеститори понижението на широкия индекс с 4.8% от пика преди изборите сочи загуба на увереност в инвеститорите, че администрацията на Обама ще съумее да се справи с бюджетния дефицит и евентуално забавяне на щатската икономика.

Според „бичи настроените“ инвеститори, сред които са шестте най-големи инвестиционни банки на Уолстрийт, поевтиняването на акциите е още една причина да се купуват такива след по-добрите отчетни резултати.

„Пазарът изглежда евтин, защото всички са прекалено песимистично настроени за перспективите за ръст за следващите 10 години“, според Брайън Якобсен, главен стратег в Wells Fargo Advantage Funds, цитиран от Bloomberg. "Налице са възможности за големи и бързи движения на пазара, когато очакванията са толкова занижени,“ допълва още специалистът, прогнозиращ ръст за S&P 500 от 47% до 2000 пункта през 2014 г.

Въпреки спада на широкия индикатор, като цяло специалистите са оптимисти за движението му през следващата година, като, според средните прогнози, индексът S&P 500 ще се повиши с 17% до ниво от 1 585 пункта до края на следващата година.

Междувременно щатската икономика се възстановява с най-слаби темпове след рецесия от Втората световна война насам предвид на слабото представяне на пазара на имоти и ниво на безработица от над 8%.

Съотношението цена-печалба на S&P 500 е по-ниско от средното от 16.4 за последните шест десетилетия. То се е повишило с 35% от дъното през март 2009 г., в сравнение със средното му повишение от 55% за „бичите пазари“ от 1962 г. насам.

Така, например, акциите на Apple, които се понижиха с 25% от историческия си рекорд на 19 септември, се търгуват при съотношение цена-печалба за последните 12 месеца от 11.9, което е дисконт от 14%, в сравнение със средното им за последните пет години съотношение.

От 500-те компании в индекса 245 се търгува при съотношение по-ниско от това на бенчмарка, което е повишение, в сравнение със 196-те точно преди година и 174 преди две години.