Еврото се търгува на 0.3% от двуседмичния си минимум спрямо долара, след като протестите срещу мерките по бюджетни съкращения се добавиха към политическите проблеми за намиране на общо решение за излизане от кризата.

Единната валута се задържа на ниски нива спрямо йената, след като приключи със седемдневен спад вчера, който бе най-дългият от май насам.

Вълна от недоволство заля улиците на Атина и Мадрид срещу планираните съкращения на разходите от правителството, включващи непуполярни за Гърция и Испания мерки. На органите на властта се наложи дори да използва сълзотворен газ в Атина.

„Когато налице са такива масови протести срещу мерките по съкращения в Европа, пазарите са изключително обезпокоени, а инвеститорите са още по-внимателни при държането на еврови позиции“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital, цитиран от Bloomberg.

Според Аверил еврото ще продължи да поевтинява и ще достигне нива от 1.26 през следващите 10 дни.

Еврото се търгува при нива от 1.2885 рано тази сутрин, или леко над вчерашните му нива от 1.2873. Вчера единната валута достигна най-ниска стойност от 12 септември при ниво от 1.2835.

Единната валута се понижи с 0.1% до 100 йени. От 17 септември до момента еврото е загубило 3.1% от стойността си спрямо японската валута. Ако еврото се понижи за осми пореден ден, това би било най-дългото подобно движение от 31 май насам.

Йената се повиши леко спрямо долара и се търгува при нива от 77.70, на фона на нивата й на търговия от 77.59 вчера, или най-високото й ниво от 14 септември.

Новозеландският долар се повиши с 0.2% до 82.57 щатски цента.

Испанските облигации поевтиняха вчера, изпращайки лихвите по 10-годишните облигации над 6% за пръв път от 18 септември насам.

“Налице е значителна политическа несигурност“, според Рей Аттрил, валутен стратег в National Australia Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Испанските 10-годишни облигации са заплашени от повишение на лихвите по тях до 7%-то ниво, което се смята за критично“, допълва още анализаторът.