Международните инвеститори са най-бичи настроени по отношение на акциите от над три и половина години насам. Близо две трети от анкетираните от Bloomberg инвеститори планират да повишат своите позиции в акции през следващите шест месеца, сочи изследване на финансовото издание, направено преди срещата в Давос.

Според изследването, инвестициите в акции ще донесат най-голяма възвръщаемост през следващата една година. Това е повишение с около 17 процентни пункта, в сравнение с предходното проучване, направено през ноември, по отношение на плановете за увеличаване на експозициите в акции.

По-голяма увереност във възстановяването на световната икономика и ултра-стимулиращите монетарни политики на много от централните банки по света до голяма степен са в основата на позитивнните очаквания.

Председателят на Фед Бен Бернанке е получил седем положителни оценки от 10 инвеститора вследствие на стабилната си политика на стимули за водещата световна икономика, съдействала за нейното възстановяване от кризата.

Намаляващите опасения за развитието на дълговата криза в Европа вследствие на правилната политика от страна на ЕЦБ също са натежали в полза на положителните очаквания за развитието на фондовите пазари.

Подобрението в САЩ заради намирането на решение относно „фискалната пропаст“ в началото на тази година има позитивен ефект върху целия свят, според инвеститори.

Световната икономика е в най-добрата си форма от май 2011 г. насам, според изследването, като 35% от участниците в проучването смятат, че тя продължава да се подобрява. Това е близо два пъти повече от участниците, които смятат, че условията се влошават.

Позитивният ефект върху глобалното богатство с поскъпването в цените на акциите води до нарастване на увереността, като цяло, се казва още в изследването.

Ръстът на фондовите пазари се очаква да се разшири повсеместно, като трима от петима смятат, че индексите Standard & Poor’s 500 и MSCI Asia Pacific Index ще са на по-високи от настоящите си стойности след шест месеца.

Щатският индекс е близо до петгодишен максимум при ниво от 1 485.98 пункта. Перспективите пред японския пазар са се подобрили значително след избирането на новия премиер на страната, смятат участниците в анкетата.

Един от петима смятат, че японският пазар ще е най-добре представящият се след една година.