Търговията на валутните пазари, която привличаше спекулантите със силната си доскоро волатилност, започва постепенно да губи от своя блясък предвид новата „нормална среда“ на функциониране.

От най-големия участник на европейските валутни пазари - Deutsche Bank AG, коментират, че по-тесните маржини водят до значително намаляване на приходите през изминалото тримесечие.

За подобни трендове говорят и от третия най-голям дилър на европейските валутни пазари – британската Barclays Plc, според която търговията с валута през третото тримесечие е сериозно засегната от намалената волатилност.
Дневните търгувани обеми на форекс пазарите отчитат понижение от 6% на годишна база до 4.72 трилиона на ден, според статистиката.

Комбинацията от ниски лихви, близки до нулевите нива във водещи региони като САЩ, Европа и Азия, намаляват търговията с долари, евро и йени - трите най-активно търгувани валути.

Опитите на правителствата от Швейцария до Бразилия за контрол над валутните курсове правят по-малко привлекателна търговията с валутите на тези страни.

„Близки до нулата лихвени нива правят трудно търгуването на диференциалните различия в икономиките“, коментира Дейвид Блум, валутен стратег в HSBC Holdings Plc., цитиран от Bloomberg.

Европейската централна банка понижи нивото си на лихвите до 0.75 процента на годишна база през юли, докато нивата ни лихвите в САЩ са виртуално при нулеви нива от декември 2008 г. В същото време от Фед обявиха планове лихвите да се запазят на тези си нива поне до средата на 2014 г.

Така централните банки не оставят много пространство за спекулантите за отиграване на валутните различия между различните водещи региони.

Заложената за една година волатилност при еврото и долара, показател за бъдещото движение на валутите, се понижи под 9% на 20 ноември, или най-ниската стойност от февруари 2008 г. Индексът, следящ волатилността на седемте основни валути на индустриално-развитите страни - JPMorgan Chase & Co. G7 Volatility Index, се понижи до най-ниската си стойност от 2007 г. същия ден.

Като цяло се приема, че бизнесът от търговия с валута е функция на волатилността. Пазарната волатилност се е понижила, а с това напълно нормално и търгуваните валутни обеми, коментират запознати.

Все повече страни се намесват сериозно на валутните си пазари. Така, например, бразилският финансов министър заяви, че правителството ще направи каквото е необходимо, за да спре поскъпването на националната валута, вследствие на „егоистичните“ действия на страните от развития свят. Скъпият реал сериозно наранява износа на експортноориентираната бразилска икономика.

Продажбата на заети долари, за да се купува бразилска валута, където нивата на лихвите са при 7.25%, е донесла загуби от 5% през тази година, след поевтиняването на реала.

Волатилността на франка спрямо еврото се понижи до 5.28% на 20 ноември, или най-малко от април 2010 г. Това е до голяма степен вследствие на приетата политика от страна на швейцарската централна банка за обвързване на еврото с франка при нива от 1.2000.