Еврото поскъпна спрямо повечето от основните валути, преди финансовите министри от еврозоната да подновят разговорите си за отпускането на помощ за Гърция през следващата седмица.

Единната валута поскъпна спрямо долара и йената в очакване на срещата на лидерите от ЕС днес, на която ще се преговаря за бюджета на съюза.

Японската валута поевтиня до нов седеммесечен минимум спрямо долара, достигайки най-ниска стойност от 82.59 йени, невиждана от 4 април. Рано тази сутрин доларът се разменя при нива от 82.43 спрямо йената.

Безпрецедентното поевтиняване на японската валута се предопределя от очакванията изборите в Япония да бъдат спечелени от опозицията, която застава зад идеята за неограничени парични стимули.

Единната валута добави 0.1% към стойността си спрямо долара до ниво от 1.2845, като отбеляза най-висока стойност за деня от 1.2868, или връх от 7 ноември насам. Спрямо йената еврото поскъпна до 105.88, след като регистрира най-висока стойност от 106.24.

„Рано или късно Гърция ще си получи парите“, коментира Калъм Хендерсън, валутен стратег в Standard Chartered Plc., цитиран от Bloomberg. “Предвид че европейската дългова криза все още не е решена, не очаквам еврото да успее да премине отвъд 1.2950“, допълва специалистът.

Следващата среща на финансовите министри от еврозоната ще се проведе на 26 ноември, като според запознати само технически проблеми спират осъществяването на сделката. Немският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че налице са няколко различни опции за финализиране на сделката.

“Пазарът е доста прагматичен относно това какво ще бъде обявено през следващата седмица и поради тази причина не станахме свидетели на колапс на еврото след отлагането на помощта“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital.

“Опасявам се, че ако новото правителство следва предварително начертания план от опозиционната партия, то йената може да поевтинее до 100 йени за долар“.

Днес на валутните пазари едва ли ще е много интересно, предвид че пазарът в САЩ ще е затворен днес и утре за честването на Деня на благодарността.