Еврото се понижи до двумесечен минимум, след като европейските финансови министри не успяха да се споразумеят относно помощта за Гърция, което понижи търсенето на единната валута.

Европейските пари отбелязаха понижение спрямо повечето основни валути, след като министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че европейските лидери ще се срещнат отново на 20 ноември.

Йената поскъпна спрямо повечето основни валути предвид на повишената несигурност и нарасналото търсене на сигурни валути.

Еврото загуби 0.3% от стойността си до 1.2675, след като по-рано през деня отбеляза най-ниска стойност от 1.2673 спрямо долара. Това бе най-ниското му ниво от 7 септември насам.

Спрямо йената единната валута се понижи до 100.47 йени, регистрирайки най-ниска стойност от 11 октомври при ниво от 100.43.

“Нарастват опасенията сред инвеститорите за рисковете, свързани с Гърция и за това, че страната ще свърши парите, което ще доведе до излизането й от еврозоната“, коментира Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Financial Group Inc., цитиран от Bloomberg. “По-нататъшно закъснение на помощта ще продължи да тежи над единната валута“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - The MSCI Asia Pacific Index, регистрира четвърто поредно понижение, като загуби 0.8% от стойността си.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на еврото се очаква да окажат данните на института ZEW за текущите условия в страната. Показателят се очаква да се е понижил до 8 пункта през този месец, според средните очаквания. Това би било най-ниската му стойност от юни 2010 г. насам. За сравнение, през октомври стойността на индикатора възлезе на 10.

Индексът относно икономическите очаквания може да се е възстановил до минус 10 през този месец, в сравнение с минус 11.5 предходния месец, сочат още прогнозите на пазарните участници.

За последните 12 месеца еврото е загубило 6.6% от стойността си и е най-зле представящата се валута сред 10-те основни.