Икономистът Нуриел Рубини отправи сериозно предупреждение за дългосрочните ефекти от количествените улеснения, които се предприемат, за да не затънат допълнително ударените от кризата икономики.

Има риск икономиката да се обремени със задлъжнели банки, компании и потребители, на които просто е трябвало да се позволи да фалират. С времето ще се създадат банки-зомбита, компании-зомбита и домакинства-зомбита, които в дългосрочен план ще нанесат сериозни вреди, допълва икономистът, цитиран от Guardian и Дарик.

Рубини все пак признава, че количествените улеснения са били важни за избягването на нова Велика депресия след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Според бившия член на Комитета по парична политика на Bank of England Адам Позен в последните пет години няма доказателства за тезата, че QE поставя началото на бъдеща криза. В отговор на твърдението, че количествените улеснения могат да доведат до подобна на японската икономическа стагнация, той добавя: „Ако погледнете данните от 2007 г. насам, ще видите, че Япония не се справя никак зле, като ръстът на БВП на глава от населението е по-висок от този в останалите страни от Г8”.

И все пак Рубини подчертава, че въпреки че подобна политика изглежда добра в момента, не е изключено да има нежелани последствия. Той отправи критики към обещанието на ФЕД да продължи с изкупуването на облигации, докато безработицата не падне под 6.5%. Има вероятност да не е преценено правилно доколко може да падне нивото на безработица, без да се запали инфлацията, допълва икономистът. Имаше QE2, QE3, скоро може да има и QE безкрайност – какво ще се случи с режима на парична политика? Повечето страни имат цел по отношение на инфлацията, а сега някои са напът да се откажат от нея. Как тогава ще се отговори на очакванията на хората по отношение на инфлацията във времето?”, казва още експертът.