Ще успее ли Поднебесната де презареди своя икономически растеж през новата 2013 година. Ето какво прогнозират икономистите.

HSBC: новата цикъл на растеж на китайската икономика ще настъпи скоро

Китайската икономика достигна дъното. Новите мерки за смекчаване на монетарната политика вече са започнали да влияят върху нея, стимулирайки търсенето и съдействайки за съкращаването на запасите от готова продукция. Това означава, че новият цикъл на растеж ще започне всеки момент.

Вече три месеца поред се подобрява индекса PMI, както изчисляваният от банка HSBC, така и официалният, а през ноември 2012 индустриалното производство се ускори до 10,1% - това са най-високите темпове на растеж за последните осем месеца. Производството на електричество нарасна до най-високите си стойности през 2012, а също така нарасна производството на много капитални стоки.

Макар световното търсене на китайски стоки да остава слабо, през 2013 ще продължи възстановяването на китайската икономика, а темповете на икономически растеж ще се ускорят до 8,6%.

Инвестициите в инфраструктура ще нараснат, тъй като активно ще се появяват нови проекти.

Продажбите на недвижими имоти растат, а това стабилизира инвестициите.

Освен това, потребителското доверие също така остава високо за момента.

Всичко това ще се превърне в основа за възстановяването на икономиката през 2013. Но ако през 2009, възстановяването имаше V-образна траектория, този път то няма да бъде толкова бързо.

Новите лидери ще ускорят реформите. На първо място, реформите ще засегнат финансовата система - това е либерализацията на лихвите, либерализацията на капиталната сметка и разширяването на пазара на облигациите. Ще намалее регулирането на финансовите услуги, енергетиката, телекомуникациите, за да привлече частния бизнес. Ще се подобри преразпределението на разходите, за да се подобри положението на бедните слоеве от населението.

Павел Каменов, Института за Далечен Изток на РАН: Китай трябва да смени модела на растеж и да не загуби скорост

Китай сега се опитва да компенсира спада на износа с преход към вътрешно потребление и вътрешен пазар. Но не можем да заявим, че спадът ще бъде компенсиран в краткосрочна перспектива, по-вероятно, това ще бъде продължителен процес.

Една от главните задачи на китайските власти днес - да се подкрепят темповете на растеж на икономиката на днешните нива 7-7,5%. Сега този показател се достига с помощта на екстензивен ресурсоемък икономически модел. Сега той трябва да се промени към интензивен ресурсоспестяващ модел, щадящ околната среда. Но при процеса на смяна на модела трябва да се запазят темповете на растеж, които са необходими, за да се удовлетворят нуждите на растящото китайско население.

Предпоставки за значително съкращаване на търсенето на суровини в краткосрочна перспектива няма. Китай купува суровини не само за потребление, но и създава резерви.

Това едва ли ще окаже влияние върху руския износ. Годишно Китай внася около 253 милиона тона петрол - това е половината от потреблението на страната, останалото се добива в Китай. Русия изнася около 15 милиона тона петрол за КНР. Ролята на Русия се състои в това, че тя е най-близкият и евтин източник на енергоносители за североизточната развита част на Китай.

Промяната на модела ще засегне и структурата на китайския износ за Русия - това е канал за влияние. По-рано в структурата машините и оборудването заемаха незначителна част, а днес те доближават 50%. Тази продукция с висока добавена стойност, включително и нефтодобивни инсталации, която се купува в Русия.

Руският износ на индустриално оборудване за Китай представлява около 1,5-2%. Главно ние изнасяме за Китай необработена дървесина и петрол.

CitiGroup: растежът на благосъстоянието на китайците се превръща в главна задача на политическото ръководство на страната

Китай току-що преживя втората в историята на Комунистическата партия нормална смяна на лидерите. През следващите десет години това напълно ще промени китайската икономика.

Повишаването на стандарта на домакинствата се превръща в основна задача на лидерите. Целта на настоящото правителство е удвояването за 10 години на БВП и доходите на глава от населението в сравнение с нивата от 2010.

Лидерите могат да се съгласят и на по-ниски темпове на растеж, но едва ли ще се съгласят на реформи, които в значителна степен ще съкратят растежа в краткосрочна перспектива даже в замяна на по-бързия растеж в бъдеще. Така правителството ще разглежда 7% като минимално допустими темпове на растеж, които са необходими, за да се удвои БВП в периода 2010-2020.

Тази цел е достижима. Вземайки предвид постепенните реформи и без агресивно стимулиране китайската икономика средно ще расте със 7,3% през 2013-2020. В случай на значителен външен шок правителството може да стимулира икономиката, за да реализира темповете на растеж. Към 2020 номиналният БВП на Китай ще достигне 20 трилиона долара, или 15 хиляди долара на глава от населението.

Но за постигането на всичко това все пак ще бъдат необходими реформи, главно в сферата на инвестициите. Необходимо е те да станат по-ефективни, а за целта е необходимо да се проведат реформи на лихвите и обменния курс, за да се нормализира цената на капитала. Също така трябва да се развива многопластов финансов пазар - това е необходимо, за да могат частните компании също да получат достъп до ресурсите. Освен това реформите трябва да бъдат насочени към стимулиране на потреблението, привличането на иновации и стимулирането на създаването на нови работни места.

През 2013 инвестиционният растеж постепенно ще се възстанови. Даже без стимулиране от страна на централното правителство местните власти ще бъдат завладени от идеята за осъществяване на проекти. През 2013 БВП на Китай ще нарасне със 7,8%.

Saxo Bank: Китай няма да се приземи твърдо, може би въобще няма да има никакво приземяване

Икономиката основаваща се на потребление и експортно ориентираната икономика са две различни неща. Днес младото китайска ръководство, което дойде на власт, си е поставило за цел да премине от единия към другия модел. Но това е трудна задача.

Вече се виждат някои признаци на растеж на китайската икономика. Една от тях - потреблението на метал. Последната статистика показа, че цената на металите и тяхното потребление в Китай са започнали да растат - дълго време те се увеличаваха. Много икономисти наричат пазара на метал изпреварващ индикатор на икономиката. Ако се потребява много метал, това говори за оживление.

А и Световната банка неотдавна повиши прогнозата си за Китай през следващата година от 8,1 до 8,4%.

Очевидно е, че Китай няма да се приземи твърдо. Може би меко, а може би въобще няма да го направи.

Фондът на Рубини: централните власти трябва да помислят за преструктуриране на дълговете на провинциите

Според основния сценарий, темповете на растеж на китайската икономика ще намалеят до 4-6% след 2013. Вероятността това да се случи е 50%.

Вероятността, че темповете на икономически растеж ще се ускорят и достигнат в близките години 7-8% е 20% до голяма степен благодарение на успешните правителствени мерки, насочени към стабилизация на пазара на недвижими имоти.

Вероятността от твърдо кацане на Китай през следващите три години е 30%.

В случай, че се реализира основния сценарий:

В средносрочна перспектива силно ще намалеят инвестициите в недвижимост и строителство на инфраструктура, тъй като строителите и местните власти постепенно ще трябва да сложат в ред своите баланси.

На пазара на недвижими имоти цените ще започнат да спадат още през второто тримесечие на 2013 г., което ще накара строителите да задържат реализацията на обектите и да се откажат от нови проекти.

Това ще бъде удар за местните власти, които използват доходите от продажбите на земи за обслужване на своите ангажименти. Но за момента властите имат възможност да предотвратят осъществяването на този сценарий.

Централното правителство през четвъртото тримесечие на 2013 трябва да предложи схема за преструктурирането на дълговете на местните власти. Например, част от дълговете може да бъде изкупена от банките в замяна на по-нататъшно участие в преструктурирането на дълга. Това ще стане само в случай, че цените на недвижимостта спаднат.

Възможно е сделката да бъде отложена до 2014-2015. Процесът на предаване на властта, който се осъществява в Китай, може да затрудни този въпрос. Отлагането на решаването на този проблем за след 2014-2015 е невъзможно.

През 2013 монетарната политика на Китай ще бъде смекчена, за да се намали удара от спадащите цени на недвижимостта и програмите за помощ на местните власти. Бюджетната политика на властите е концентрирана върху социалните разходи и развитието на система за социална сигурност, пише в заключение БГНЕС.